След потвърдената на 8 август късно вечерта положителна проба за африканска чума при труп на диво прасе, открито в местността  „Елешница“, община Върбица и набелязаните спешни мерки на оперативна среща на 9 август при директора на Североизточното държавно предприятие днес на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия стана ясно, че те се изпълняват още от петък.

„Постъпите към местността са затворени, има бариери, преустановени са дейностите в горите преди началото на работния ден и от петък до момента се извършват мащабни претърсвания в горските райони на три държавни ловни стопанства, както и района на Бяла река и Тушовица. Досега  в тези територии не бе открита нито една мъртва дива свиня“, каза директорът на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ инж. Веселин Нинов.

Той бе категоричен, че ще се въведат необходимите мерки за биосигурност в тези горски райони и ще се елиминира риска от пренасяне на заболяването, но поиска Областната епизоотична комисия да разреши транспортирането на дървесината, която е в този район.

„Ситуацията е свързана с дейности, които пряко ни засягат и биха имали сериозни последствия, както за икономическото състояние на предприятието, така и за други социални и обществено значими функции“, каза инж. Нинов. Той добави, че горското във Върбица като основен дърводобивен район в момента само по главния път има складирани над 2000  кубика дървесина, а отделно в сечищата над 3000 кубика изсечена, но не извозена до пътя дървесина.

„На тази територия работят и основните дърводобивни обекти, които снабдяват с дърва и населението,  и моля Комисията да разреши транспортирането на дървесината, без да влизат работници. И ако до края на седмицата след ежедневните ни обходи не бъде открит друг случай,  да продължи и дърводобивната дейност в района, докато времето позволява“, поиска инж. Нинов припомняйки заповедта на министър Танева, че Областната епизоотична комисия  може да определи важни и неотложни дейности, които биха се осъществили и в тази обстановка.

Според ОДБХ, въпреки констатирания случай на африканска чума при диво прасе за животновъдните предприятията и домашните прасета не се налагат допълнителни ограничителни мерки. „Ние си продължаваме рутинните проверки по търговските обекти, предприятията, кланици, паркинги, каза д-р Маринова.

До 26 август бе удължен срокът за списъците по общини, отнасящи се до доброволно закланите прасета в личните стопанства и обезщетението за почистване и дезинфекция на задните дворове. Комисията предложи да бъдат обезщетени със съответната сума от 300 лв. и 11-те лични стопанства в община Върбица, където стопаните доброволно изклаха прасетата си, въпреки че не попадат в 20-километровата зона.

ШУМ.БГ