От средата на октомври кандидатстващите за американска виза, изискваща разрешение за постоянно пребиваване - краткосрочно или за по-дълъг период - ще трябва да отговарят на ново изискване, което може да намали наполовина допуснатите в САЩ с такъв статут.

В понеделник администрацията на президента Доналд Тръмп разпространи ново правило, засягащо получаването на помощи от публични фондове, включително такива за социално подпомагане, ваучери за храна, настаняване в държавни или общински жилища или използване на средства от здравноосигурителната система Medicaid за хора с ниски доходи.

С промяната ще се изисква имигрантите да могат "да се самоиздържат" и "да не са зависими от публични ресурси за нуждите си, а да разчитат на собствените си възможности, както и на ресурсите на членове на семейството, на помагащи им (т.нар. спонсори) и частни организации".

Това може да се окаже най-драстичната от всички промени в политиката на екипа на Тръмп по въпроса с имиграцията, коментира "Ройтерс". За тази мярка отдавна лобира президентският помощник Стивън Милър и с влизането ѝ може да се откаже разрешително за постоянно пребиваване за стотици хиляди кандидати на основание, че са твърде бедни, за да бъдат допуснати в САЩ.

Мярката няма да засегне вече издадени зелени карти, но според Migration Policy Institute над половината от кандидатстващите за такъв документ на основата на това, че техни близки вече са в САЩ, ще бъдат отхвърляни след средата на октомври. През 2016 г. са били издадени близо 800 000 зелени карти.

Критици на подобни планове казват, че те са опити на администрацията на Тръмп да намали имиграцията, без да прокарва през Конгреса промени в законодателството на страната.

Днешното ново правило произтича от Закона за имиграцията от 1882 г., позволяващ на правителството да откаже виза на всеки, който може да се окаже потребител на "публични разходи" (public charge). През последните години служители на имиграционните служби отказват молби за виза, ако преценят, че кандидатът най-вероятно ще зависи основно от федералните и щатските помощи за пребиваването си в страната, припомня "Ройтерс".

През януари 2018 г. Държавният департамент промени инструкциите за издаване на виза, с което позволи на дипломатите повече свобода да отказват на базата на очаквана зависимост на кандидата от американски публични средства. През фискалната 2018 година, която приключи през септември, броят на отказаните на това основание визи се е увеличил 4 пъти спрямо предходната година.

Агенцията обяснява, че и в момента няма достъп на чуждестранни граждани до големите програми за социална помощ, ако те не разполагат със зелена карта. Но новото правило, публикувано от Департамента за вътрешна сигурност, разширява определението за "публични разходи" по начин, който разширява обхвата на основанието за отказ.

"Ню Йорк таймс" твърди, че защитници на правата на имигрантите ще съдят администрацията в опит да спрат новото правило. Десетки хиляди се изказаха против въвеждането му в периода за обществено обсъждане. Против налагането на правилото без достатъчно внимателно обмисляне се бе обявил и Лий Франсис Сисна, директор на Службата на САЩ за гражданство и имиграция, който бе сменен по-рано тази година с по-твърдолинейния Кенет Кучинели. Той е бивш главен прокурор на щата Вирджиния и споделя възгледите на Милър, че имигрантите само източват парите на данъкоплатците, допълва "Ню Йорк таймс".

"Водещият принцип е старата американска ценност човек сам да се оправя", обясни в понеделник Кучинели за телевизия Fox News. "Той ще има и дългосрочни ползи, тъй като ще защити данъкоплатците, като гарантира, че имигриращите в тази страна няма да се превърнат в бреме за публичните разходи, че могат да си стъпят на краката, както са го правили имигрантите в предишни години."

Дневник