Опозиционният кандидат Алберто Фернандес води на първичните избори преди президентските през октомври в Аржентина.

Фернандес, чийто кандидат за вицепрезидент е бившият президент Кристина Фернандес де Киршнер, печели около 47 процента от гласовете, а настоящият президент Маурисио Макри получава почти 33 процента, показват данни след преброяване на близо две трети от бюлетините.

В Аржентина този тип гласуване - т. нар. "Първични, отворени, едновременни и задължителни" избори - съществуват от началото на десетилетието. Те определят кои партии ще се включат в предстоящи избори, кои ще са кандидатите в президентската надпревара и др.

В първичните избори участваха още шест двойки кандидати за президент и вицепрезидент. Макри заяви пред свои поддръжници, че първичните избори са били "лоши" за неговата коалиция. "Изборите бяха лоши за нас, а това ни задължава да удвоим усилията си, така че през октомври да получим подкрепата, която е необходима, за да продължим промяната", каза той.

Президентските избори са на 27 октомври. За да бъде избран за президент още на първи тур, даден кандидат трябва да победи с най-малко 45 процента от гласовете или да спечели 40 процента с преднина повече от 10 пункта пред този, който е на второ място. В противен случай ще има балотаж на 24 ноември.

"Завръщане на популизма"?

Перонист с интервенционистки нагласи в икономиката, Фернандес обещава да предоговори осигуреното от пазарно ориентирания Макри споразумение за 57 млрд. долара обвързан с реформи заем с Международния валутен фонд (МВФ), ако бъде избран. Макри, потомък на богата фамилия, обеща да стабилизира икономиката, идвайки на власт, но резултатите му са разнопосочни.

В бележка до клиентите консултанската организация "Кепитъл економикс", цитирана от "Ройтерс", отбеляза, че резултатът "подготвя почвата за завръщане на крайнолевия популизъм, от който се страхуват много инвеститори."

"Тези избори ще определят следващите 30 години," каза по-рано Макри, докато гласуваше, предаде "Ел паис". Липсата на добра вътрешна конкуренция на първичния вот беляза първичния вот, репетиция преди изборите през октомври.

Междувременно бразилският президент Жаир Болсонаро обяви, че ако колегата му Макри не бъде преизбран, в Бразилия ще има истинска "бежанска криза".

Рязко понижаване

Курсът на аржентинското песо и борсовите котировки в Аржентина днес рязко се понижиха след победата на Фернандес, пише БТА. Резултатите от вчерашния вот сочат, че сегашният президент Маурисио Макри ще води тежка битка на изборите през октомври, а популистите, управлявали Аржентина през по-голяма част от изминалите две десетилетия, получават сериозен шанс да се завърнат на власт.

Резултатът изненада финансовите пазари, отбелязва "Асошиейтед прес". В началото на търговията днес доларът се разменяше в държавната "Банко Насион" (Banco Nación) срещу 51,50 аржентински песо. В петък търговете приключиха на равнище 46.15 песо за долар, отбелязва ТАСС.

Книжата на компанията за финансови услуги "Групо финансиеро Галисия" (Grupo Financiero Galicia), която е с пазарна капитализация 2.5 млрд. долара, изгубиха 60 процента от стойността си. Всички банки бяха засегнати сериозно, както и строителните компании и компаниите за инфраструктурни услуги, допълва "Асошиейтед прес".

Дневник