Мачът на годината в бокса ще се проведе на 7 декември. Тогава световният шампион в тежка категория Анди Руис ще опита да защити титлата си срещу Антъни Джошуа, когото победи изненадващо.

Двамата ще се качат на ринга в Саудитска Арабия - факт, който предизвика недоволството на организации, защитаващи правата на човека.

"Ако Дошуа и Руис се бият в Саудитска Арабия, това ще е поредната възможност за властите в Саудитска Арабия да изчистят чрез спорта силно опетнения си облик", заяви Феликс Джейкинс от "Амнести интернешънъл".

От организацията изтъкват с недоволство, че Саудитска Арабия е в разгара на засилено нарушаване на правата на човека, като потърпевши са активистите за правата на жените, адвокатите и членовете на шиитската малцинствена общност. Критично се посочва, че няма последици за жестокото убийство на Джамал Хашокжи.

В последните месеци Саудитска Арабия прие няколко значими спортни събития и привлече внимание към себе си. Някои анализатори видяха в това опит за изчистване на имиджа.

Мениджърът на Джошуа - Еди Хърн, заяви при официалното представяне на двубоя, че двете страни са се разбрали, а боксьорите са подписали договора. По думите му интерес е имало още от Катар и Дубай.

Хърн каза, че Саудитска Арабия предоставя много добри условия, но също и запалена публика, която създава отлична атмосфера.

Дневник