Португалското правителство нареди на стачкуващи превозвачи на гориво да се върнат на работа в някои части на страната заради недостиг на редица места, включително на летището в Лисабон, въпреки мерките, които бяха взети за справяне с последиците, предаде "Ройтерс".

Правителството прие законовата мярка, след като в понеделник премиерът Антониу Коща каза, че ситуацията се е променила през деня. До вчера следобед 35% от бензиностанциите в страната бяха изцяло или частично изчерпани.

Превозвачите на гориво, за които това бе първият ден на стачка в пика на туристическия сезон, искат по-добри заплати и условия за работа. Подобен протест имаше през април и заради него без горива останаха над 2 хил. бензиностанции, като на места имаше и изпадане на водачи в паническо изкупуване. И сега имаше дълги опашки за зареждане в някои градове от страх, че този път дефицитът ще е още по-остър заради натоварения туристически сезон.

Сегашната заповед значи, че на превозвачите, които откажат да се подчинят, може да бъдат повдигнати обвинения, включващи до две години затвор.

Летищният оператор ANA заяви, че липсата на доставки на летището в Лисабон "ограничава операциите". Според уебсайт, на който се следи стачката, бензиностанциите в провинция Алгарв, които са били посочени като приоритетни за получаване на гориво, за да обслужват стотиците хиляди туристи, са останали празни. По думите на държавния секретар само 25 от планираните 119 доставки на гориво са пристигнали на летището през деня.

Заповедта ще се прилага за доставките за летището в Лисабон и за мрежа от 320, обозначени като спешни, бензиностанции в страната. Тя ще гарантира, че в южната част на Португалия ще пристига гориво от рафинерията в Синиш.

Преди стачката в страната влезе в сила извънреден режим за продажбата на горива, като на водач се полагат не повече от 15 литра бензин или дизел и то само на определени бензиностанции. Една от целите на този специален режим е да се осигури достатъчно гориво за летища и болници, за отбраната, държавните органи и приоритетните сектори на икономиката, се казва в правителственото решение от петък.

Дневник