На среща с гостуващия в София министър на външните работи на Япония Таро Коно премиерът Бойко Борисов
изказа пожелание за увеличаване на обема и обхвата на японските инвестиции в България, както и на броя на японските туристи, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът каза, че България е заинтересувана да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Премиерът Борисов приветства обявената от японския министър-председател Шндзо Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани, се казва в съобщението. Борисов изрази готовността на България да продължи доброто взаимодействие по линия на официалната помощ за развитие в региона, след успешното провеждане в София на Съвместния семинар по управлението на риска при наводнения в Западните Балкани, който се проведе в началото на настоящата година. Той напомни, че Западните Балкани са били приоритетна тема в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В хода на разговора Борисов определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и предаде своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 г. осъществи първата визита на японски министър-председател в България.

Торо Коно е на официално посещение в България по покана на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Дневник