Нивото на радиацията в Северодвинск - град на около 40 км по въздушна линия от мястото на избухването на ракетен двигател на 8 август - се е повишило между 4 и 16 пъти, съобщи Хидрометеорологичната служба на Русия. Това е станало малко след експлозията на военен полигон и по официални данни в нея са били убити петима служители на "Росатом", участвали в изпробването на ново оръжие.

Първоначално властите съобщиха за кратковременно повишаване на радиационния фон, но след това новината бе отстранена от сайта на кметството, "защото с въпроса се занимават военните".

Сега Северното управление по хидрометеорология и мониторинг на околната среда разпространи отчета от 8 август, в който се вижда, че в 12 часа "в 6 от осемте пункта в града е отчетено превишаване на гама-излъчването 4-16 пъти в сравнение с фоновите показание за дадената територия".

Средният показател за фона в Северодвинск е 0.11 микросиверта на час. Но на обед на 8 август станциите са отчели между 0.45 и 1.78 микросиверта на час.

Половин час по-късно радиацията е намаляла в рамките на 0.21-0.45 микросиверта на час, към 13 часа най-високите показания са били 0.29 микросиверта на час и в 14:30 фонът в града се е нормализирал до 0.13 до 0.16 мксв/ч.

За сравнение - йонизиращо лъчение от 5-10 микросиверта се получава при рентгенова снимка на зъб. В България пределът на ефективната доза за всяко лице от населението е 1 милисиверта за една година.

На 9 август от Роспотребнадзор успокояваха, че няма опасност за здравето на жителите. В руския ядрен център в Саров (основен в оръжейните програми на "Росатом") съобщиха за двукратно превишаване на радиационни фон заради инцидента на полигона, което било продължило не повече от час.

Хидрометеослужбата на Русия допълва днес, че в Архангелск - най-големият град в района, не е регистрирана повишена радиация на 8 август.

Дневник