Американският президент Доналд Тръмп заяви в "Туитър", че експлозията с пет жертви край Бяло море в Северозападна Русия е свързана с разработвана от страната ядрена ракета с почти неограничен обсег. Това стана часове след като руската държавна корпорация "Росатом" свърза инцидента с нов продукт на армията, най-вероятно ядрена батерия.

Коментарът на Тръмп бе, че САЩ "научават много" от експлозията: "Руската експлозия на (ракетата) Skyfall притесни хората за въздуха около обекта, а и далеч отвъд него. Не е добре!"

SSC-X-9 Skyfall е обозначението, дадено от НАТО на "Буревестник" - ракета, чието съществуване бе за пръв път официално оповестено от руския президент Владимир Путин през 2018 г. Тогава в речта си пред парламента той спомена "ракета с почти неограничен радиус на действие" с ядрена установка. Тъй като траекторията ѝ е непредсказуема, тя не може да бъде спряна "както от съществуващите, така и от бъдещите системи (за противоракетна и противовъздушна отбрана)".

При "народно гласуване" вече изпитаната няколко пъти ракета е била кръстена "Буревестник". Видеоклип на министерството на отбраната показва едно от няколкото й изпитания до момента.

Експерти установиха на базата на записа, че ракетата стартира с обикновен двигател, а ядрената установка се включва при достигане на определена скорост. Досега се смяташе и че ракетата работи на твърдо гориво, а не на течно, за каквото се говори в съобщението за аварията в Северодвинск, пише сайтът "Медуза".

Електронното издание припомня твърденията на военни източници за ТАСС, според които изпитанията на двигателя са приключили успешно през 2019 г., но нито едно от 13-те, проведени до момента, не е било напълно успешно. Проблем например е било превключването от обикновения двигател към ядрения.

За "Буревестник" говори и източник на "Ню Йорк таймс" в Пентагона. Руски експерти са разделени и излагат разнопосочни - основно косвени - доказателства в подкрепа и срещу тази теза. Засега официално потвърждение има тестването на "нови продукти", разработвани от център за ядрени оръжия в Саров към "Росатом". За "Фонтанка" източник от държавната корпорация назовава тествания продукт "ядрена батерия". Потвърдено по-рано бе и че служителите на института са загинали при "работа с изотопи".

Междувременно ТАСС и местното издание 29.ru съобщиха, че гама-лъчението значително се е повишило в момента след експлозията на 8 август - между 4 и 16 пъти в сравнение с обичайните стойности. Представители на властите заявяват, че такива данни са били отчетени в 6 от 8 пункта на автоматизираната система за контрол на радиационната обстановка в Северодвинск. След това (както и съобщиха местните власти в Северодвинск) нивото е спаднало до нормалното. Агенцията за ядрена безопасност на Норвегия (която не е далеч от района на експлозията) съобщи ден след инцидента, че не е отчела повишаване на радиационния фон, но "тази информация може да се промени по-късно".

Дневник