Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който се опростява процедурата за даване на гражданство на руски граждани, преследвани от политически подбуви в родината си.

Това съобщи президентската администрация. Подписът бе само формалност, след като Зеленски обяви намерение да бъде опростена процедурата след решението на Москва от април 2019 г. да дава руски паспорти на жители на Донбас. Въпросната мярка вече е в сила за жителите на териториите, контролирани от т. нар. народни републики в Донецк и Луганск.

Указът обещава стъпки да се улесни даването на статут на бежанец на руски граждани. Ще се опрости редът за предоставяне на гражданство и на чужденци, служещи в украинската армия, с големи заслуги за сигурността и отбраната на Украйна или такива, за които предоставянето на гражданство представлява държавен интерес. В текста се уточнява, че под последното се разбира чужденци, които са участвали или в момента участва "в отблъскването и сдържането на въоръжената агресия на Руската федерация в Донецка и Луганска области".

За гражданство е необходимо кандидатът да се откаже от досегашното си. Политическото преследване ще трябва да се потвърди и с документ - справка от украинското външно министерство или дипломатическо или консулско представителство на Киев в чужбина.

Дневник