Назначеният на 19 юли за изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев съобщи пред БНР, че вече е уволнил четирима души, като най-високото ниво измежду тях е началник отдел. Причината са "съмнения в безкористното изпълнение на служебните им задължения".

"Познавам голяма част от дефектите в системата, което няма да е добре за лошите герои в системата", предупреди новият директор, който преди това беше зам.-министър на земеделието, служебен министър, а дълго време е работил на различни позиции и във фонда.

Пред БНР Грудев каза, че за него разликата между лоши и добри герои е дали "са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват тези потоци, не там, за където са предназначени".

Изпълнителният директор не навлезе в подробности дали уволненията са свързани с привличането към наказателна отговорност на някои от директорите, което стана непосредствено преди назначаването му. Припомни обаче случая с арестувания служител, който се оказа собственик на брониран мерцедес.

Грудев заяви готовност да отстрани "кърлежите от системата", след като ги идентифицира.

Идеята му е връзката бенифициент - експерт да става без посредници, като има електронно досие за тяхната комуникация.

По думите му от общ бюджет от 2.9 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. към момента са подписани договори за 2 млрд. евро тоест 60%, а са изплатени 34% от нея или 850 млн. евро. Той изрази убеденост, че няма да има загуба на средства.

Дневник