От десетилетия Пласидо Доминго, един от най-известните оперни певци в света, се е опитвал да прилага натиск върху жените около себе си, използвайки положението си, а понякога дори ги е наказвал професионално, ако му откажат близост, твърдят няколко жени пред "Асошиейтед прес".

Считан за един от най-великите оперни изпълнители на всички времена, Доминго е също така много уважаван диригент и режисьор в операта в Лос Анджелис. Многократният носител на "Грами" е изключително почитана фигура, която често е описвана от колегите си като личност с огромен чар.

На 78 години Доминго продължава да привлича огромна публика, концертите му се разпродават и добавя нови роли към досегашните над 150 в кариерата си, които изпълнява в повече от 4000 представления - повече от всеки друг оперен певец в историята.

Няколко души обаче твърдят, че Доминго притежава и една доста проблемна черта - нещо, което отдавна се смята за обществена тайна в света на операта.

Осем певици и една танцьорка споделят пред "Асошиейтед прес", че са били жертви на сексуален тормоз от родената в Испания оперна знаменитост през изминалите 30 години.

Според една от предполагаемите жертви Доминго е пъхнал ръката си под полата й, а три други твърдят, че той ги е целувал по устните в съблекалня, в хотелска стая и по време на среща за обяд.

"Работен обяд не е нещо странно", разказва една от певиците и допълва: "Някой да се опитва да държи ръката ти по време на работен обяд е странно - или да слага ръката си върху коляното ти е малко странно. Той винаги докосваше по някакъв начин и винаги целуваше."

Шест други жени твърдят, че Доминго, който е женен за втората си съпруга, сопраното Марта Орнелас от 1962 г., ги е карал да се чувстват неудобно със сексуалните си предложение и многократни покани на срещи.

"Асошиейтед прес" допълва също така, че, провеждайки разговорите с тях, думите им са били потвърдени от множество техни близки и колеги. Около 30-ина други певици, танцьорки, оркестрантки, вокални педагожки и администраторки са заявили, че са били свидетели на неподходящо поведение от страна на Доминго, както и че той настоятелно е преследвал по-млади жени с видимо непрофесионални намерения.

Певецът не е отговорил на детайлните въпроси, изпратени му от агенцията, но е пуснал свое изявление. В него той твърди, че обвиненията от тези неназовани личности, които се отнасят за период от 30 години назад във времето, са "дълбоко разтревожващи и представени така, неточни".

"И все пак болезнено е да разбера, че може да съм разстроил някого или съм накарал някого да се чувства неудобно - независимо преди колко време и въпреки моите най-добри намерения. Вярвам, че всичките ми взаимоотношения и връзки са били по взаимно желание. Хората, които ме познават или са работили с мен, знаят, че не съм някой, който ще нарани, обиди или смути другиго умишлено."

Доминго коментира още, че осъзнава как "правилата и стандартите, според които сме - и трябва да бъдем - съдени днес, са много различни от онези, които бяха в миналото". Певецът изтъква още, че се смята за благословен за това, че кариерата му в операта обхваща над 50 години, както и че смята да продължи да се придържа към най-високите стандарти.

Седем от деветте неназовани личности твърдят още, че отказът им на натиска от страна на Доминго се е отразил след това и на тъкмо стартиращата им по това време кариера. Повече от тях говорят за периода, когато са били на около 20 години и тъкмо са си проправяли път в оперните среди.

Някои от тях казват, че роли, които Доминго им е обещавал, така и не са били осъществени, а други, макар и да са продължили работата си с различни компании, никога повече не са били наемани да работят отново с него.

Единствената жена, която се е съгласна името й да бъде използвано, е Патрисия Вулф, мецосопрано, работила с Доминго в операта във Вашингтон. Другите са пожелали анонимност по различни причини - защото все още работят в сферата или защото се притесняват от публични нападки и унижение.

Дневник