536 пожара са гасили огнеборците на територията на област Шумен от началото на годината. 119 от тях са с материални загуби, а 417 са били в сухи треви и отпадъци, съобщиха от пресцентъра на полицията в Шумен.

За осемте месеца от началото на годината общо възникналите произшествия в областта са 838. Пожарникарите са извършили 221 аварийно-спасителни дейности, оказали са помощ при 30 ПТП-та, извършили са 20 дежурства с противопожарна техника, 27 пъти е оказана помощ с личен състав и техника на съседни РСПБЗН. Получени са 4 лъжливи сигнала за произшествие.

От пресцентъра на ОД МВР – Шумен допълниха, че противопожарната обстановка за момента е относително спокойна. От там уточниха, че заради горещото и сухо време рискът от възникване и бързо разпространение на пожар рязко се повишава.

От полицията предупреждават, че паленето на огън в полските и горски масиви е недопустимо. Недопустимо е и изхвърлянето на незагасени цигари от пътуващи хора в превозни средства, както и от хора, които преминават или извършват дейност в полските и горски масиви. Наличието на вятър способства бързото развитие на пожара и може да доведе до рязка смяна на посоката на разпространение.

В сезона за приготвяне на зимнина с открит огън, трябва да се подбира много добре времето и мястото за палене на огън. Не трябва в близост до огнището да има горими материали. Огнището трябва да е на разстояние от постройки и трябва да е обезопасено от изхвърляне на искри. Да има подръчни материали за гасене (кофа с вода). След използване, огънят да бъде надлежно изгасен.

От полицията апелират при забелязване на дим в полски или горски територии, веднага да се съобщава на тел.112, като максимално точно се посочи мястото, както и характерни за терена обекти.

ШУМ.БГ