Служителите в медицинските заведения, оказвали помощ на пострадалите в извънредната ситуация на военни полигон в Ньонокс край Северодвинск на 8 август, са изпратени за изследвания във федерален медицински център.

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на говорител на администрацията на Архангелска област. Източникът уточнява, че това става по молба на самите медици.

Няколко часа по-рано от центъра по хидрометеорология на Русия съобщиха, че в деня на експлозията, в която по официални данни са загинали петима служители на "Росатом", нивата на радиацията в намиращия се на 40 км Северодвинск за кратко се е повишила до 16 пъти над обичайния фон в района.

"Първата група медицински служители вече отпътува за изследване, всички разходи се по емат от правителството на Архангелска област, процедурата ще заема 2-3 дни", допълват от пресцентъра цитирани от ТАСС.

"Северни новости" (Северные новости) - информационна агенция от Архангелска област", твърди, че помещенията, в които са били настанени пострадалите в областната клинична болница, са запечатани и федералните служби за сигурност са извикали всички, които са работили с пациентите, за да подпишат декларация за поверителност.

В статията се казва още - но без да се посочват източници - че лекарите в тази болница не били предупредени да носят специални облекла и след операциите дрехите на хирурга "пищели" при проверка с апарат за засичане на радиация. Няма независимо потвърждение на данните от публикацията.

Инцидентът продължава да е обвит в секретност не само за причинителя на взрива и радиоактивността. Никой не казва колко са ранените в инцидента, колко медицински екипа са им помагали и дали става дума само за лекарите, откарани на място с хеликоптери, или и за колегите им в болниците, където са доставени пострадали. В официалното съобщение от днес се говори само за "комплекс от профилактични мероприятие в качеството на допълнителни мерки за контрол над резултатите от инцидента в района на Ньонокса".

Освен че не съобщава в кой точно "федерален център" ще се проведе прегледът, източникът на ТАСС казва, че не знае и броя на хората, "защото това е по желание".

"Информиран източник на ТАСС от медицинските структури в Архангелск съобщи, че лекарите са подписали документ за неразгласяване на информация, както и че те са изпратени в Москва.

Изданието 29.ru съобщи днес, че днес ще бъде евакуирано цялото село Ньонокса, което е близо до полигона на военноморските сили. То се позовава на местни източници, според които на 14 август от 5 до 7 часа сутринта всички ще бъдат изведени извън селището заради "планови работи в местната воинска част", а не заради взрива от 8 август. "Това редовно се случва при нас - веднъж месечно ни извозват по-далеч от селото", казва един от жителите.

Когато от изданието Фонтанка.ру в Санкт Петербург попитаха днес кметството вярно ли е, че военните ще евакуират селото със специален влак, по телефона кметът отвърнал, че не е упълномощен да говори по този въпрос.

След инцидента за един месец (до 10 септември) военните затвориха за плаване крайбрежен район от Бяло море с обща площ от около 230 кв. километра.

Дневник