Здравното министерство е склонно да обмисли промени в наредбата за придобиване на медицинска специалност, която предвижда лекар-специализант, на когото държавата е плащала специализацията, да трябва три години след завършването на обучението си да остане да работи в България, и то в конкретни болници с недостиг на кадри, посочени от здравното министерство.

Наредбата, влязла в сила в края юли, предизвика недоволство от специализанти, те обявиха, че ще я обжалват, тъй като с похвати отпреди 1989 г. те ще бъдат закрупостени и разперделени служебно да работят из страната. Заради реакцията ръководството на Българския лекарски съюз се срещна с младите лекари и подкрепи припесненията им. А днес съюзът инициира и среща със зам.-министър Жени Начева, на която са обсъдени проблемите.

"Жени Начева обясни, че новата Наредба и към този момент не предвижда служебно разпределение в конкретни лечебни заведения за финансираните от Министерството на здравеопазването и че става въпрос за недостатъчно ясно формулиран текст на Наредбата", се казва в съобщението след срещата от Българския лекарски съюз. Начева уверила, че "правото на свободен избор къде да специализират младите лекари няма да бъде засегнато". И добавила, че към момента министерството събира данни от Регионалните здравни инспекции за това къде в страната и какви специалисти са необходими.

Зам.-министърът обещала да предаде и конкретните предложения на съюза и специализантите на министър Кирил Ананиев, за да се обсъдят промени в наредбата.

Идеята на промените в наредбата и правилата е държавата да има контрола върху осигуряването на нужните кадри в здравеопазването, тъй като сега няма възможност да въздейства, когато се установи недостиг на определени специалисти. Досега плащането за лекарите специализанти беше за сметка на бюджетите на болниците и поради финансови трудности много от тях изобщо не обявяват места за специализанти. А държавата не можеше да определя какви кадри да развива приоритетно в зависимост от нуждите на здравната система.

Заради финансовите си трудности много болници изобщо не искаха да наемат специализанти, тъй като заплатите им са допълнителен разход. По новия ред заплатите на специализантите вече ще се плащат от държавата. Така обаче болниците отново няма да имат интерес да обявяват други места за специализанти извън държавната поръчка, опасяват се младите лекари.

Според специализантите предвиденият ред да връщат пари е незаконен. Те се опасяват, че реално не им се дава избор дали да специализират държавна поръчка или не. И смятат, че новият ред е дори по-лош от досега съществуващия. Сред притесненията на младите лекари са, че по този начин се създава механизъм за принуда да бъдат разпределени на работа на неатрактивни места с липсващи специалисти без реално да се дава възможност за избор. Пораждат се и съмнения дали по-атрактивните места за специализанти няма да бъдат запазвани за "връзкари" или да са обект на корупция.

Специализантите отбелязват, че парите, които получават по време на специализацията си, са заплата за положен труд. И е незаконно да бъдат принуждавани да връщат пари, които са изработили.

Младите лекари искат вместо новите правила, трябва да се предвиди болниците да сключват със специализантите предварителен договор с ангажименти за някоко години напред. И на база на този договор болниците да получават държавното финансиране за специализанта. Така и младите лекари ще имат повече сигурност и яснота при какви условия и къде ще работят, след като завършат. Настояват и за ясни механизми и конкурси за подбор на специализантите.

Дневник