Компанията "Еврохолд" вече е внесла документите в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с придобиването на дружествата на чешката енергийна компания ЧЕЗ в България, съобщи компанията на сайта си. "Еврохолд" е подписала договор за купуването им на 20 юни тази година. Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополния орган.

Едва след като това стане факт, ще започнат да текат и съответните срокове за разглеждане на сделката, които по обичайна процедура са 25 дни, но има опция за изискване на допълнителни документи или започване на по-дълго задълбочено проучване, отбелязва "Капитал".

Българският холдинг "Еврохолд България" АД и чешката енергийна компания "ЧЕЗ груп" в България подписаха договор на 20 юни. Сделката е за 335 млн. евро, което е с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложила Гинка Върбакова. Нейният опит за покупка беше осуетен именно заради отказ на КЗК да одобри сделката с абсурдни аргументи, припомня "Капитал".

Официалната позиция на "Еврохолд" е, че парите ще бъдат осигурени чрез заем от международни банки и чрез собствени средства, включително и от предстоящо увеличение на капитала на борсата, за каквото обаче все още няма одобрен проспект от друг регулатор - Комисията за финансов надзор, отбелязва изданието.

Дневник