Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е избрала интелигентна система за управление на трафика на магистрала "Тракия" да бъде изградена от обединение между румънска фирма и дружество, редовен победител в търговете на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на София, съобщава "Капитал".

В състезанието с прогнозна стойност 8.7 млн. лв. с ДДС участие взеха само два кандидата - "Обединение ИТС Тракия" и "Обединение Тракия ИТС". Въпреки почти еднаквите имена участниците са доста различни. Победител е първото, в което влизат "Сиском инженеринг" и румънската "Алтимате С.А."

В рамките на поръчката за внедряване на интелигентна транспортна система по автомагистрала "Тракия" се планира да се внедри система, която автоматично да идентифицира инциденти при тунел "Траянови врата", като чрез подвижни бариери ще се пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби. В различни участъци на "Тракия" ще се монтират по 20 информационни табла в посока), които да информират шофьорите за случващото се по пътя. Ще се постави и ново LED осветление, електронни светофарни уредби, както и метеорологични станции при порталите.

Дневник