Пет държави - Съединените щати и четирите най-големи икономики в Европа - поиската от Сърбия и Косово да спрат да създават пречки пред диалога си и предложиха сами да поемат по-голяма роля в него. От Белград дойдоха разнопосочни сигнали, а Прищина още не е реагирала, разказват сърбохърватската секция на "Свободна Европа" и балканската мрежа N1.

Става въпрос за неформалната група Quint със значителна тежест във вземането на решения в НАТО и Г-7 - Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция. Според тях статуквото "пречи на напредъка по пътя на Сърбия и Косово към ЕС". Между Белград и Прищина диалогът бе блокиран миналата година. Тогава, седмици след идея за споразумение, подхвърлена от президентите Александър Вучич и Хашим Тачи, Сърбия блокира членството на Косово в Интерпол (за трети път), а отговорът на Прищина бе да наложи стопроцентови мита на сръбски и босненски стоки (Сараево също не признава независимостта на страната).

Според изявлението е "време да се спрат конфликтите от 90-те години", нужно е "всеобхватно, политически устойчиво и правно обвъзрващо споразумение," което допринася за регионалната стабилност. Не се уточнява как трябва да изглежда споразумението, но за него е нужен диалог, който ще подпомогне и "евроатлантическата интеграция" на страните.

"В поддръжка на ЕС"

Петте държави са готови да усилят ролята си в подкрепа на върховния представител на Европейския съюз във външната политика (до момента това беше Федерика Могерини) като ключов посредник в диалога между Сърбия и Косово. Подобна стъпка обаче може да се направи само при желание за компромис - както чрез махане на митата от страна на Прищина, така и чрез край на водената от Белград кампания за оттегляне на признаването на Косово (убедила няколко държави в Африка и Латинска Америка да го направят).

Към Евросъюза имаше критики, че за над половин десетилетие диалог в Брюксел не е успял да доближи достатъчно Сърбия и Косово до нормализация и че подписаното през 2013 г. споразумение всъщност не се спазва, включително заради нарушения от страна на Прищина. Идея за по-активна роля на САЩ - но в допълнение на европейските усилия - в диалога дойде и от бъдещия посланик на Вашингтон в Белград по време на изслушването му в Сената.

Реакцията на Сърбия не закъсня. Директорът на канцеларията за Косово Марко Джурич заяви, че петте държави на практика са поискали от Сърбия да "спре да се съпротивлява" на независимостта на Косово. От друга страна Белгад е готов да "разговаря за всичко", ако бъдат премахнати митата и се "уважава международното право". "Ако от Сърбия искате да престане да лобира за запазване на интегритета и суверенитета си, а от Прищина не искате да спре да се стреми към това, ясно е, че за вас желаният изход от диалога е пълно приемане на такъв резултат и спиране на отпора на Сърбия."

Дневник