Със зрелищен мач Григор Димитров приключи участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати в първия кръг. Шампионът от 2017 г. отстъпи със 7:5, 4:6, 6:7 (4) срещу Стан Вавринка, като показа впечатляваща борбеност.

Той спечели първия сет, след което трябваше да спасява два мачбола. Димитров съумя да изравни след 1:5 в третия сет, но не можа да направи обрат.

За българина това беше шеста загуба в последните седем мача през сезона, както и пета поредна загуба срещу швейцареца.

Мачът започна оспорвано, като двамата печелеха сервис геймовете си. Димитров играеше спокойно и на сигурно, като не предприемаше рискове.

Първият сет вървеше към тайбрек, когато българинът направи решителна крачка. Той оползотвори първата открила се възможност за пробив в двубоя и стигна до 7:5.

В началото на втората част Димитров имаше възможност да пробие за 2:0, но не се възползва. Вместо това в петия гейм Вавринка постави съперника си до стената. Българинът най-напред се спаси след 15:40, но по-късно швейцарецът превърна в точка четвъртата си възможност за пробив.

Димитров стигна до добър момент за връщане на пробива при 40:15 в осмия гейм, но Вавринка се защити. Впоследствие швейцарецът спечели сета и изравни.

Третият сет започна равностойно до 1:1, но след това Вавринка нанесе своя удар. Той спечели четири поредни гейма, три от които на нула. В деветия гейм, в който сервираше за победата, швейцарецът поведе с 40:15 и имаше два поредни мачбола, но Димитров направи изненадващ обрат и върна единия пробив.

Българинът продължи пробуждането и обрата си и върна и втория пробив за 5:5. Вавринка намери подходящия за себе си отговор и спечели маратонски гейм, за да поведе отново с пробив и отново да сервира за победата.

Вдъхновена игра и зрелищно разиграване подпечатаха възхода на Димитров, с който той достигна до тайбрек. В него след два минипробива Вавринка поведе с 4:0. Българинът продължи да се бори и веднага върна двата минипробива.

Дневник