Германия някога бе "болният човек на Европа" - така я наричаха през 90-те години, по аналогия с Османската империя век по-рано. В началото на този век стана моторът ѝ, когото южните и източните страни критикуваха в разгара на икономическата криза. Сега правителство, бизнес и експерти очакват с тревога резултатите за брутния вътрешен продукт, които според цитирани в германски и международни медии анализи ще я насочат към рецесия за пръв път от години.

Десетилетието на икономически растеж се очаква да бъде заменено днес от свиване на БВП. Бундесбанк и анализатори, цитирани от "Ройтерс", очертават спад от 0.1% през второто тримесечие (април-юни) заради лоши резултати в производството и услугите.

При ръст от 0.4 на сто през първото тримесечие това е разочарование за страната в момент, когато средният в еврозоната (0.2 на сто) остава положителен, но и когато търговската война между САЩ и Китай, Брекзит и трудностите за автоиндустрията създават нагласа експортно ориентираната икономика на Германия да понене още удари. Ако свиването се повтори и през третото тримесечие, това би повело страната към рецесия. Това би била първата рецесия - две поредни тримесечия спад - от 2013 г. насам.

Според Ахим Вамбах, президентът на Центъра за европейски иконовимически изследвания, повишеният риск от Брекзит без сделка също се отразява на икономическия климат, предаде "Шпигел". Очаква се икономическите индикатори, "сигнал за рецесия", допълнително да се влошат в следващото десетилетие, продължава той. Мениджър, интервюиран от изданието Capital.de, оцеява риска от рецесия на 40%. Какво ще се случи с германската икономика, е важно и за останалата част от Европа, чийто изток изпраща хиляди работници в Германия всяка година.

Нуждата от мерки

Трудностите за икономиката бяха подчертани и от данните за промишленото производство (5.2% спад за година) и износа (8% спад) миналата седмица. Не всички сектори споделят това усещане, тъй като пазарът на жилища, общественият сектор и част от услугите продължават да бележат ръст, но според "Файненшъл таймс" забавянето ще обхване и тях, а през юни създадените работни места са едва 1000 при 44 хил. средно на месец за последните пет години.

Британското издание пише, че това се очаква да подхрани дебата за нуждата от фискални мерки, тъй като разхлабването на паричната политика, което се очаква от Европейската централна банка (сваляне на лихвените проценти другия месец) едва ли ще е достатъчно. Част от проблема е в силно консервативния фискален подход, отричащ бюджетни дефицити. Миналата година излишъкът достигна 58 млрд. евро, рекорд от обединението на Германия, възлизащ на 1.7% от БВП. Други предложения на икономисти, които биха имали по-краткосрочен ефект от бюдетните разходи, са за намаляване на корпоративния данък (30%, над средния за ЕС).

В резултат Християнсоциалният съюз - баварската посестрима партия на християндемократите на канцера Ангела Меркел - иска спешен план за дейтвие срещу промените в климата и в подкрепа на икономиката. Целта е да не се спира развитието, а да се тласка напред, цитира в. "Ди велт" представители на партията.

Дневник