Воденият от Франк Лампард "Челси" се изправя срещу европейския клубен шампион "Ливърпул" в спор за Суперкупата на Европа. Мениджърът на сините има възможността да спечели първо отличие още във втория си мач начело на отбора.

Двубоят е тази вечер от 21.00 часа в Истанбул и ще бъде излъчен на живо по "Би Ти Ви екшън".

Изпитанието пред Лампард се открива четири дни след тежкия му дебют, в който загуби с 0:4 срещу "Манчестър юнайтед".

Предизвикателството на дебютанта

"Да се изправим срещу тим от класата на "Ливърпул" във финал е тежко, колкото само един финал може бъде. Всеки играч знае колко важен е този мач за клуба и ни е трябва да дадем всичко от себе си, защото ще бъде трудно", каза Лампард.

Той добави, че футболистите му нямат извинения и трябва да опитат всичко, за да излязат победители в първия изцяло английски мач за Суперкупата. "Челси" спечели отличието през 1998 г., но като футболист Лампард загуби два поредни финала за Суперкупата – през 2012 и 2013 година.

За "Ливърпул" това ще е трети официален мач след загубения двубой с "Манчестър сити" в спора за "Къмюнити шийлд" и победата с 4:1 срещу "Норич".

"Мачът ще е съвсем различен, всичко ще е друго и всеки се готви като за финал. Ние също трябва да сме сигурни, че сме готови за финал", заяви мениджърът Юрген Клоп.

"Не знам защо сме смятани за фаворит от всички. Няма проблем за нас какво мислят хората за отбора ми. Уважението ни към "Челси" е налице. Видяхме как се справиха срещу "Манчестър юнайтед", но ако гледате само резултата, вие няма да имате никаква идея как се е развил мачът, защото те наистина изиграха добър мач. Имат промени в състава, имат нов мениджър, загубиха Еден Азар, но взеха Кристиан Пулишич. Прибавиха и млади играчи като Тами Ейбрахам и Мейсън Маунт. Интересен отбор са и имат добър план", продължи Клоп.

Историческият момент

Двубоят в Истанбул ще е исторически. За пръв път жена ще ръководи мач от най-високото ниво в европейския клубен футбол.

Стефани Фрапар ще бъде съдия, а нейни помощнички ще са друга французойка - Мануела Николози, и Мишел О'Нийл от Ирландия. Четвърти съдия ще е Джунейт Чакър от Турция.

От УЕФА обявиха в сайта си, че Фрапар "напълно заслужава" тази възможност. Президентът на организацията Александър Чеферин се надява, че изборът ще се окаже вдъхновяващ за милиони момичета и жени по света.

Дневник