Италианският Сенат отложи за следващата седмица дебата за продължаващата правителствена криза, проваляйки усилията на вицепремиера Матео Салвини за по-бързо провеждане на евентуални нови избори, предаде "Ройтерс".

"Лига" внесе предложение за вот на недоверие към правителството, но Сенатът отхвърли искането й той да бъде дебатиран в сряда и вместо това реши премиерът Джузепе Конте да се обърне към горната камара на парламента във връзка с кризата на 20 август.

Представители на политическите групи в парламента избраха датата в понеделник и тя бе подкрепена от законодателите в Сената във вторник вечерта. Срещу тази дата се обявиха управляващата крайнодясна партия "Лига", "Напред, Италия" на Силвио Берлускони и "Италиански братя". Всички те искаха вотът да се състои днес, за да се ускори процесът, който може да доведе до предсрочни избори.

Миналата седмица лидерът на "Лига" и вътрешен министър Салвини заяви, че различията с коалиционния им партньор, популистите от Движение "Пет звезди", са станали твърде големи и трябва да се проведат предсрочни избори. Салвини би искал те да са през октомври. Ако вотът мине, както се очаква, президентът Серджо Матарела ще трябва да реши дали да свика избори през есента или да възложи на друг партиен лидер да състави правителство.

През уикенда някои депутати от Демократическата партия, поведоха усилия за сформиране на временно правителство, което да може да прокара бюджета на страната през есента, както и конституционна реформа, целяща намаляване на депутатите в италианския парламент. Лидерът на партията Никола Зингарети изключи подобна договорка, но негови приближени коментираха във вторник, че Демократическата партия може да обмисли политически съюз с Движение "Пет звезди" до края на сегашния парламентарен мандат през 2023 г., посочва "Политико"

По време на дебата в Сената Салвини изненадващо каза, че е "отворен" за приемане на предложението на лидера на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо да се намаляи броят на депутатите от 951 на 605, ако това бъде бързо последвано от избори, предаде "Гардиън". Тази конституционна реформа обаче вероятно би отнела месеци.

Според британското издание е малко вероятно президентът да подкрепи съюз между "Пет звезди" и Демократическата партия.

Проучване в понеделник показа, че "Лига" има подкрепата на 38% от избиратели, Демократическата партия – на 23%, а "Пет звезди" - 16.5%,"Италиански братя", потенциален коалиционен партньор на "Лига", 8%, а "Напред, Италия", също евентуален съюзник на Салвини, 6.5%.

Дневник