Концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев съдържа тези, които противоречат на Наказателно-процесуалния кодекс, общи изрази и популистки заявления. Това коментира пред Би Ти Ви бившият вътрешен министър в кабинета "Костов", а сега адвокат Емануил Йорданов.

Преди ден Гешев представи във Висшия съдебен съвет концепцията си за стратегическо ръководство на прокуратурата през следващите 7 години. Какво съдържа тя четете тук.

"В концепцията няма и едно изречение за това какви обезщетения плащаме ние, гражданите, от името на прокуратурата по закона за отговорността на държавата", каза Йорданов. По думите му няма публична информация какви са сумите, но като илюстрация на мащабите даде пример от своята практика - при последните три дела, водени от негови клиенти срещу прокуратурата, са присъдени обезщетения за 50 хил. лв.

Йорданов разкритикува и идеята на Гешев за по-голямо медийно присъствие на държавното обвинение. "Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите, и сега то е прекомерно и предварително. Аз не се интересувам от това кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и дали срещу него стои осъдителна присъда", каза той. "Следвало досъдебното производство по дефиниция да е тайно, а какво виждаме ние: преди да е започнало досъдебно производство, се изсипват телевизионни камери", продължи той.

Според юриста от страна на Гешев е популизъм да твърди, че "липсата на справедливост не може да бъде оправдана дори с буквата на закона", защото "няма буква на закона , а закон, който трябва да се спазва".

По думите му записаното в концепцията, че "ръководителите трябва да следят сроковете" противоречи на текст от Наказателно-процесуалния кодекс, променен по настояване именно на прокуратурата, който въведе "вечния обвиняем". "Г-н Гешев да прочете чл. 234 на НПК и да си го сравни с концепцията", призова той.

Адвокатът изрази недоумение от "голямото доволство" в концепцията от увеличаването на сключените от прокуратурата споразумения. Той предупреди за порочна практика, при която обвиняемите са принуждавани да сключват споразумения бързо след задържането и в присъствие на недобросъвестни служебни защитници, които действали като "адвокати на прокуратурата".

Дневник