Ние ще решим с кои компании бихме искали да водим преговори за АЕЦ "Белене" и тях ще поканим да дадат обвързваща оферта." Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод изтичащия на 19 август срок, в който кандидатите да достроят атомната централа без държавна гаранция трябва да подадат заявления.

Петкова отклони въпроса за това дали вече има подадени заявления и призова да се изчака крайният срок.

Досега потенциален интерес са заявявали Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и руската "Росатом", а като изпълнители на дейности, но не и инвеститори, са се представяли френската "Фраматом" (бившата Areva) и "Дженерал електрик".

"Поставили сме срок процедурата да приключи в рамките на 12 месеца", каза Петкова и добави, че проектът "е необходим за енергийната сигурност на страната в следващите години".

Запитана дали може да има реакция от Брюксел, ако "Росатом" спечели, Петкова изключи този вариант, защото процедурата е съгласувана с Европейската комисия и България е готова да предостави всяка информация при поискване.

В отговор на въпрос енергийният министър отрече информацията, че назначаването на Жаклен Коен за директор на Българския енергиен холдинг е пречка за заема от Европейската инвестиционна банка за строителството на газовата връзка с Гърция. По думите й кредитът от 110 млн. евро е държавно гарантиран, а в момента са в ход "съответните процедури на съгласуване на самия договор", който трябва да бъде одобрен и от Министерския съвет. Запитана, защо е върнала Коен на работа, след като го беше уволнила през 2016 г. заради несправяне с работата, Петкова отговори: "Този човек никога не е излизал от енергетиката. Той беше председател на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

По думите на Петкова внезапната смяна на шефа на НЕК Петър Илиев е дело на ръководството на БЕХ, защото мандатът му бил изтекъл на 5 август. Месец преди да бъде уволнен, самият Илиев подаде оставка, но тя не беше приета, а за това, че е уволнен, той научил по време на отпуската си. Как Илиев коментира уволнението си четете тук.

"С г-н Илиев работим от 2014 г. Той пое НЕК в тежък момент. Смея да твърдя, че бяха направени поредица стъпки, които дадоха резултат. Мандатът му изтече на 5 август и имаше нов съвет на директорите на БЕХ и това е решение, което новото ръководство на БЕХ е взело" каза министърът, която е принципал на държавните дружества.

Петкова увери, че спорът между "Булгаргаз" и "Топлофикация София", която дължи 35 млн. лв. за природен газ, няма да се отрази на отоплителния сезон, а държавата и общината търсят решение.

Дневник