Краткосрочният пик на радиация след инцидента на военен полигон в Архангелска област няма никакви последици за здравето на жителите на град Северодвинск. Повишените нива са били до 20 пъти над фоновата радиация за мястото и са се задържали около 30 минути, съобщи днес норвежката Агенция за радиационна и ядрена безопасност (DSA).

Натовската страна от десетилетия следи внимателно случващото се в северозападните части на бившия СССР и Русия и активността в крайбрежните води и Северния ледовит океан. Морският полигон, където на 8 август стана експлозията на ракетен двигател, се намира на поне 1000 км по въздушна линия от границата с Норвегия.

Цитирайки данните на властите в Северодвинск и на руския хидрометеорологичен институт, от DSA заявяват, че подобно увеличение не би трябвало да има никакви последици за здравето на местните жители. Проблеми би имало, само ако в краткия пик радиацията беше над 1000 пъти нормалния фон.

"Но DSA досега не е засичала такива равнища, а и ние следим руските станции за наблюдение, които изпращат информация до центъра за данни на Европейската комисия. Резултатите не показват отклонение от нормата 24 часа след инцидента."

На 9 август - ден след взрива, в съобщението на DSA бе посочено, че шестима пострадали получават лечение след високи дози радиация. Тогава също се казваше, че нито норвежки, нито други европейски или руски датчици, до които агенцията има достъп, показват повишена радиоактивност.

 

Дневник