Ливърпул" спечели Суперкупата на Европа. Червените победиха "Челси" след дузпи в Истанбул.

Двубоят, който беше вълнуващ и с много атаки към двете врати, завърши 1:1 в редовното време и 2:2 след продълженията. При дузпите единствено Тами Ейбрахам изпусна и "Ливърпул" спечели отличието за четвърти път в историята си. Успехът дойде в Истанбул, където през 2005 г. мърсисайдци вдигнаха купата в Шампионската лига след незабравимия обрат срещу "Милан".

Мениджърът на сините Франк Лампард за трети път пропусна възможността да вдигне купата, след като имаше два неуспешни опита като футболист.

Мачът влезе в историята като първия мъжки двубой от най-високо ниво под шапката на УЕФА, ръководен от жена. Съдия беше Стефани Фрапар с помощнички Мануела Николози и Мишел О'Нийл.


Европейският клубен шампион започна по-дейно мача и до 15-ата минута държеше повече топката и атакуваше по-често. Още в началото червените поискаха дузпа за игра с ръка на футболист на съперника след задна ножица на Мане, но Фрапар прецени, че нарушение няма.

В 16-ата минута Мохамд Салах беше изведен вдясно и стреля, но Кепа Арисабалага спаси.

Постепенно "Челси" заигра по-добре и до почивката притисна "Ливърпул". В 22-ата минута Педро Родригес изскочи вляво в наказателното поле след двойно подаване и стреля силно, но улучи гредата.

Силни моменти имаше Кристиян Пулишич, който привлече вниманието с представянето си. В 36-ата минута той изведе Жиру вляво и французинът преодоля Адриан. Пет по-късно Пулишич вкара красив гол, но беше отсъдена засада.

На почивката Клоп направи промяна и пусна Роберто Фирмино. Още в първите секунди след влизането си бразилецът се възползва от грешка в защитата на "Челси", като пред вратата се пребори за топката и пусна към Мане, който на празна врата вкара. Малко след това Фабиньо стреля силно, но топката мина встрани.


Арисабалага попадна в центъра на вниманието в 75-ата минута, когато най-напред спаси удар на Салах, а след това след добавката на Върджил ван Дайк изби в гредата. По-късно Мейсън Маунт вкара за "Челси", но беше отсъдена засада.

"Ливърпул" поведе в петата минута от продължението след добро взаимодействие между Фирмино и Мане. Бразилецът получи вляво и пусна в наказателното поле към съотборника си, който насочи топката много добре във вратата.

Фрапар даде дузпа за "Челси" в 101-ата минута за нарушение на Адриан. Жоржиньо изпълни точно и изравни.

Атаките продължиха до края на мача, като Адриан се справи с още удари на футболисти на съперника. Резултатът се запази и последва изпълнение на дузпи. Първите девет удара бяха точни, но накрая Ейбрахам сгреши.

Дневник