Днес се отбелязва един от най-големите християнски празници - Успение на Пресвета Богородица. Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.В народната традиция празникът е известен като Голяма Богородица.
Според Светото писание това е денят, в който Дева Мария завършва земния си път на 64-годишна възраст и отива при Сина си в небесата.


Три дни по-рано Архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното желание на Богородица е да види светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос - в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".

В памет на явяването на Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Успение Богородично е много почитан празник в България и заради многото именици. Мария е най-популярното женско име в страната - носят го над 113 хил. дами. В последните десет години то държи второто място по брой новородени момичета, които са били кръстени така. Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Панайот, Преслав и Преслава.

Денят е официален празник на град Варна, чийто катедрален храм носи името му.

Успение Богородично ще бъде отбелязано с тържествени литургии в цялата страна. По традиция патриарх Неофит ще оглави службата в Троянския манастир "Успение Богородично", който отбелязва храмовия си празник. След нея ще има литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където тя извършила първото си чудо.

Според народната традиция на Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Дневник