Хората, които искат да изкачат най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м), да трябва да покажат, че имат опит - това препоръчаха специалисти на непалското правителство. Според тях желаещите следва да са изкачили поне един връх в Непал с височина над 6500 м.

Освен това според препоръката устремените към Еверест трябва да представят удостоверение, че са физически здрави, както и да наемат опитни водачи.

Предложенията идват след един от най-смъртоносните сезони на Еверест. Тази година 11 души загинаха в експедиции за изкачването на върха - девет от непалската страна и двама от страната на Тибет.

Твърди се, че четирима души са загинали заради огромния поток от хора към върха. Снимка на Нирмал Пурджа на задръстването в подножието на Еверест предизвика световно внимание.

Докладът е изготвен от работна група, съставена от представители на правителството, специалисти в изкачванията и представители на туристическите агенции в сферата. Експертите препоръчват таксата за изкачване на Еверест да стане поне 35 000 долара, а за изкачване на осемхилядник да е 20 000 долара. В Непал има осем осемхилядника, а приходите от туризъм са съществени за икономиката на страната.

Министърът на туризма в страната Йогеш Батари заяви, че предстои да се направят законови промени. "Ще направим планините си по-сигурни, достойни и с добро управление", каза той, цитиран от Би Би Си.

Дневник