150 години е важна дата в летописа на едно читалище, което не е спирало своята дейност нито за ден. Затова и празникът поражда мисли на удовлетвореност и желание да се продължи това, което е отстояло на времето, носило е своите послания през годините и е достигнало днес до едно превратно трудно за българското читалище време. И въпреки предизвикателствата, то събира хора, които желаят да разпалват искрата в себе си и в останалите, сътворявайки и показвайки най-доброто от себе си без някой да ги подтиква към това.

Така Розалина Стефанова, секретар на читалище „Напредък - 1869”, определи днешния ден, в който второто по възраст читалище в Шуменско отбелязва 150-та си годишнина.

Залата в читалището се оказа тясна за приятелите, гостите, читалищните деятели, които уважиха празника. А домакините се представиха подобаващо. Те подредиха експозиция „Дух и светлина“ с архивни материали от историята на читалището и за Илия Блъсков. Показаха дарението на художника Вълчо Вълчев, приятел на читалището, който по повод на 150 - годишнина е нарисувал портретите на основателите му - Илия Рашков Блъсков, Васил Балтаджиев, Ради Гьокчеренлиев, Никола Бацаров, както и изображение на старата сграда на читалище „Напредък“.

Днес на празника бяха отличени и най-добрите творби от Националния конкурс за литературно творчество и рисунка „Аз и моето читалище“, посветено на 150-та годишнина и 180 години от рождението на неговия основател и първи председател Илия Рашков Блъсков. Най-добрите творби също намериха място днес в залата.

По-късно читалищни деятели и гости на събитието поднесоха цветя на паметната плоча на Илия Рашков Блъсков.

В момента към читалището функционират 13 състава - певчески, танцови групи, школи по пиано и цигулка, работилници и занаяти. Читалището е организатор на ежегоден национален конкурс под обединяващата тема „Сторих го за Отечеството“, организатор е на фестивал на занаятите, а като негова емблема е основания клуб „Българка“ с автентични български шевици, с тяхното претворяване и съхраняване.

Освен това НЧ „Напредък“ се наложи и като „меденото читалище“, след активната му дейност да провежда празниците на меда и пчелните продукти с цел тяхното популяризиране. Наред с всичко това изявите на читалищните дейци са свързани, както с традиционния календар на читалището, така и с проектни дейности, сред които детска работилница за изкуството „Батик“, проект финансиран от Национален дарителски фонд „13 века България“.

ШУМ.БГ