Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) внесе касационна жалба до Върховния административен съд (ВАС), с която поиска отмяна на решението на Софийския административен съд по казуса със строителството на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец".

В края на юли съдът отмени спирането на изграждането на сградата на фирмата "Артекс". "Златен век" беше спрян от ДНСК в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него. Съдът прие, че нарушения има, но спирането на целия проект е прекалено тежко наказание и трябва да се спрат само отделни части от строежа.

34-етажният небостъргач е най-големият проект на строителната компания "Артекс", която стана популярна тази година, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от нея луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара. От фирмата уточниха, че спирането на строежа е причинило загуби за компанията в размер на 1.8 млн. лева.

"Златен век" беше спрян от ДНСК в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него.

"ДНСК счита, че е нарушен материалният закон. За да постанови решението си, съдът е приел, че са допуснати административнопроизводствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона. ДНСК обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото в неговата цялост", уточняват от строителния контрол.

Дневник