Съдът в Стокхолм определи американския рапър A$AP Rocky за виновен по обвинението за побой, но му спести престоя в затвора в дело, което предизвика гнева на феновете му и дори стана повод за дипломатически спор, след като Доналд Тръмп изрази съмненията си в справедливостта на шведската съдебна система, съобщава "Гардиън".

 Съдът е определил за виновни и двама от членовете на антуража на A$AP Rocky за същото престъпление за улично сбиване в шведската столица на 30 юни, но определи деянието за не толкова сериозно, че да е необходимо присъдата да е затвор.

Популярният изпълнител, чието истинско име е Раким Майърс, и неговите охранители Дейвид Риспърс-младши и Бладимир Корниъл твърдяха, че действията им са били самозащита при инцидент, заради който ги грозеше присъда до две години затвор.

По време на изслушване в съда по-рано този месец Майърс заяви, че той и антуражът му са се опитали да избегнат конфронтация с двама мъже, които по думите му са ги преследвали. Според показанията му един от тях е нападнал един от охранителите на звездата.

В последвалото сбиване една от жертвите, 19-годишният Мустафа Джафари - шведски гражданин от афганистански произход, е получил наранявания на ръцете, краката и главата, както и фрактура на реброто, заради която е имал нужда от болнично лечение.

В решението си съдът отхвърля искането инцидентът да се разглежда като акт на самозащита, заключвайки, че тримата мъже са нападнали жертвата с удари и ритници, докато той е лежал на земята, както и че 30-годишният изпълнител също е бутнал жертвата на земята и е стъпвал върху ръката му.

Тъй като ситуацията не се разглежда като самозащита, те трябва да платят на Джафари обезщетение в размер на 12 500 шведски крони. Решението е да им бъде спестен престоят в затвор в Швеция, освен ако отново не извършат подобно нападение в страната.

Тримата извършители, които за около месец бяха задържани в ареста в Швеция и бяха освободени на 2 август след края на делото им, са се завърнали веднага в САЩ и не присъстваха лично при произнасянето на присъдата им.

Делото стана повод за дипломатически спор, след като американската риалити звезда Ким Кардашиян Уест призова директно Тръмп да се обади на шведския премиер Щефан Льофвен и да му предложи лично да гарантира за Майърс например.

Льофвен заяви след това, че шведската съдебна система, прокуратурата и съдилищата са независими, след което Тръмп написа в "Туитър", че е "много разочарован" и допълни: "Дайте на A$AP Rocky неговата СВОБОДА. Ние правим толкова много за Швеция, но, изглежда, това не се случва в обратната посока. Швеция трябва да се фокусира върху истинския си криминален проблем!"

Дневник