Седемкратният шампион от "Мастърс" турнира в Синсинати Роджър Федерер напусна турнира още в третия кръг след изненадваща загуба 3:6, 4:6 от руснака Андрей Рубльов. Световният №3 не се представи на ниво и престоя на корта едва 63 минути.

Рубльов, който трябваше да мине през квалификациите, след като заема 70-о място в ранглистата, поднесе най-голямата изненада дотук в турнира. 21-годишният руснак записа най-голямата победа в кариерата си.

Той беше много стабилен в двата сета, записвайки пет аса, спечели 82% от точките разиграни на своя първи сервис и проби Маестрото три пъти. От другата страна на мрежата Федерер допусна две двойни грешки, като на не се чувстваше много уверен.

Мачът започна с два поредни гейма на сметката на Рубльов, но Федерер върна пробива, намалявайки пасива си. Швейцарецът беше пробит за втори път още при второто си подаване, а до края на сета Рубльов не изпусна инициативата.


Във втората част резултатът се движеше гейм за гейм, преди Рубльов да пробие Маестрото в седмия. Това се оказа решаващо и за крайния изход на срещата.

"Днес мислех просто за следващата точка, как да играя по най-добрия начин и да не се отказвам, независимо какво се случва. Мисля, че се получи", каза след двубоя Рубльов.

В четвъртфиналите той ще срещне своя сънародник Даниил Медведев, който победи с 6:2, 6:1 Ян-Ленард Щруф.

Напред продължава и шампионът от 2018 г. Новак Джокович. Световният №1 се справи с Пабло Кареньо-Буста, когото победи с 6:3, 6:4 за час и 31 минути. Четвъртфиналните двойки в турнира са Джокович срещу Лука Пуй, Рубльов - Медведев, Роберто Баутиста Агут - Ришар Гаске и Йошихито Нишиока срещу Давид Гофен.

Дневник