Миниатюрното княжество Лихтенщайн отпразнува вчера 300 години от създаването си с градинско парти, на което гражданите изпиха по бира със своя монарх, предаде агенция "Ройтерс".

"За мен е привилегия да мога да правя подобно нещо", каза 26-годишният Йоханес Алгойер на градинското увеселение пред двореца, разположен над столицата Вадуц. Младежът посочва, че това съвсем не е необичайно: "Тук сме едно голямо семейство. Прекарваме много време заедно. Често се срещаме."

Това, което прави националния празник толкова специален тази година, е кръглата годишнина на княжеството, което е сгушено в Алпите между Швейцария и Австрия и е шестата най-малка страна в света, с население от около 38 000 души.

Някои жители на Лихтенщайн имаха проблем с управляващата династия, когато Ханс-Адам, чието богато семейство е собственик на банка Ел Ге Те Банк (LGT Bank), през 2003 г. заплаши да абдикира, ако поданиците му не му дадат по-големи конституционни права във връзка със спор за номиниране на магистрати. Той спечели вота с лекота.

Сега повечето граждани твърдо подкрепят монархията, каза 39-годишният Манфред Фрик, облечен в униформата на музикант от духов оркестър. Той отбеляза, че "политиците идват и си отиват, но династията на принца е тук завинаги".

Принц Алоис, 51-годишният регент и наследник на трона, възприе същия тон в реч пред хиляди развяващи знамена негови сънародници, събрали се на алпийска поляна.

"Нашата страна е сред най-сигурните места в света. Върховенството на закона е твърдо установено. Едва ли има друга държава, където отделният човек да има толкова голяма роля в политиката", каза Алоис. "Радваме се на жизнен стандарт, който е един от най-високите в света", добави наследникът на трона, като припомни, че допреди 30 години страната е била бедно затънтено място.

Официалният език в Лихтенщайн е немският, макар че жителите говорят помежду си главно негов алпийски диалект вместо книжовния език. Национална валута е швейцарският франк. Четирима от всеки пет жители на Лихтенщайн са католици.

Заедно с Норвегия, Исландия и Швейцария Лихтенщайн е част от Европейската асоциация за свободна търговия. Държавите в нея са част от единния европейски пазар, без да са членове на ЕС.

Най-големият работодател в Лихтенщайн е "Хилти" (Hilti) - компания, която произвежда електрически инструменти. Тласък на икономиката дават финансовите услуги и това, че княжеството се превърна в център за криптовалути.

Алоис, който е завършил британската военна академия "Сандхърст", е син на на Ханс-Адам и внук на Франц-Йозеф Втори. Той преместил семейството от Виена в земите на свой предшественик, които купил, за да получи място в съвета от принцове на Свещената римска империя.

Правото на вето на принца прави Лихтенщайн една от малкото монархии в Европа, чийто владетел има политическа власт. В страната е предвидена възможност за произвеждане на референдум за сваляне на доверието от принца, ако 1500 граждани подкрепят искането.

Дневник