Словенският шампион "Марибор" е последното препятствие пред "Лудогорец" преди влизането в групите на Лига Европа. Българският първенец се е устремил към участие в груповата фаза за трета поредна, стигайки до плейофите.

Дотук в турнира "Лудогорец" се справи с исландския "Валур" с общ резултат 5:1, а в третия предварителен кръг не срещна никакви проблеми с ТНС от Уелс, за да продължи напред с общ резултат 9:0.

В европейското си участие през сезона "Лудогорец" е с три победи, едно равенство и две загуби, като пораженията дойдоха в първия предварителен кръг на Шампионската лига срещу "Ференцварош" (2:3 и 1:2).

"Предстоят ни два мача, в които трябва да направим всичко възможно да ги спечелим, защото те могат да ни класират за Лига Европа. Всички го желаем, просто трябва да го направим", каза треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев след преминаването в плейофите.

"Всеки отбор е различен и няма как да сравня "Марибор" с предишните ни съперници, защото има различни стилове на игра. Мога да кажа за словенците, че са един сериозен отбор."

"Марибор" стигна до плейофа в Лига Европа, след като отпадна в третия кръг на Шампионската лига. Словенският първенец преодоля на старта "Валур", с който "Лудогорец" се срещна след това, а по-късно надви шведския АИК в два драматични мача. "Марибор" спечели вкъщи, а след това загуби с 2:3 след продължения, но благодарение на гол на чужд терен стигна до третия кръг.

В него "Марибор" загуби два пъти поред с 1:3 от "Розенборг", за да попадне в плейофите на Лига Европа.

Залогът

За "Лудогорец" участие в груповата фаза на турнира е от голямо значение заради инвестициите, които се направиха през лятото. Клубът привлече четирима играчи за над 3 милиона евро, подсилвайки състава си. Приходите от европейските турнири са важни, за да бъдат обезпечени и покупките.

При влизане в групите българският шампион ще получи 2.92 милиона евро за самото си участие. В надпреварата всяка победа в групата носи 570 хил. евро, а точка по 190 хиляди. Завършилият на първото място в групата получава 1 милион евро, а вторият, който също се класира напред – 500 хиляди.

Съперникът от Словения игра с български отбор преди три сезона, когато срещна "Левски" във втория предварителен кръг на Лига Европа. Тогава с 0:0 в Марибор и 1:1 на "Георги Аспарухов" словенският тим продължи напред. Това са и единствените мачове на "Марибор" с български отбор.

"Лудогорец" има добър баланс в плейофни кръгове на европейските турнири. Дотук осемкратният български шампион е елиминиран само веднъж от пет случая. Това се случи с "Базел" през сезон 2013-14 при опит за участие в Шампионската лига. От общо осем мача "Лудогорец" е с четири победи, три загуби и едно равенство.

Срещите на "Лудогорец" с "Марибор" са на 22 август в Разград и седмица по-късно в Словения.

Дневник