След 13-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Унгария, петима български състезатели по астрофизика се прибраха с медали, един от тях стана двукратен златен медалист. Това съобщи пресцентърът на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Съставът на националния отбор е от петима ученици от най-горните гимназиални класове - 11 и 12 клас. Традиционно те успяват достойно да преборят конкуренцията в задачите, разделени в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

Националният отбор беше награден с един златен, три сребърни и един бронзов медал на церемонията по награждаването. Носител на златното отличие е Георги Александров, което го прави двукратен златен медалист, след представянето си на миналогодишното издание на олимпиадата.

Българският национален отбор бе в състав:

Георги Александров, 12 клас, СМГ - златен медал
Любомир Шойлев, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
Петър Димитров, 12 клас, НПМГ - сребърен медал
Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - бронзов медал

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ "Паисий Хилендарски", и Захари Дончев от БАН. Георги и Владимира бяха част и от тазгодишния отбор на Международната олимпиада по физика в Тел Авив, откъдето завоюваха съответно сребърен и бронзов медал.

През октомври предстои и 24-ата Международна олимпиада по астрономия в Румъния.

Дневник