Испанският шампион "Барселона" стартира с грешна стъпка в първия кръг от новия сезон в Ла Лига. Гостуването на каталунците в Билбао на местния "Атлетик" завърши с поражение 0:1. като това беше и двубоят, който откри състезателната година в испанския елит.

В герой за баските се превърна ветеранът Ариц Адурис, който отбеляза единственото попадение в 89-ата минута. 38-годишният нападател се разписа със странична ножица, само минута след появата си на терена.

Преди този мач "Атлетик" нямаше победа над "Барселона" в 11 поредни мача. В последните два случая, в които баските приемаха каталунците в първия кръг от сезона, те губеха с 0:1.

Каталунците бяха без голямата си звезда Лионел Меси, който лекува контузия в прасеца и не пътува за Билбао. На резервната скамейка останаха Серхио Бускетс и Иван Ракитич, докато извън 18-те беше Филипе Коутиньо, който е пред напускане.

Сред титулярите започнаха новите попълнения Антоан Гризман и Френки Де Йонг. В стартовите 11 беше и Карлес Аленя.

От началото на двубоя домакините бяха много активни и притиснаха каталунците. Идеята на баските беше много опростена, като те се опитваха да спечелят топката в средата на терена и максимално бързо да я изпратят в предни позиции. Футболистите на "Атлетик" пресираха гостите и това доведе до грешки при каталунците.

Още в седмата минутиа Марк-Андре тер Стеген трябваше да се намесва. С една ръка той отрази по ефектен начин изстрел на Иняки Уилямс.

Отново нападателят на "Атлетик" беше в центъра на събитията в 15-ата минута. Уилямс засече центриране и стреля, но Тер Стеген отново беше на мястото си, като прояви рефлекс и спаси.

"Барселона" изпитваше големи затруднения в първите 30 минути, като опасните атаки на каталунците се брояха на пръсти. Едва в 33-ата минута футболистите на Ернесто Валверде имаха добър шанс пред себе си. Тогава Луис Суарес реагира бързо, отправи удар, но топката срещна страничния стълб.

Малко по-късно уругваецът се контузи и напусна терена, като вместо него се появи Рафиня. Това доведе и до ротации при каталунците, като Гризман мина на върха на атаката, а по крилата бяха Рафиня и Усман Дембеле.

Именно Рафиня беше близо до гол в 44-ата минута, но негов изстрел срещна гредата.

Мощното начало на мача през първото полувреме се обърна срещу домакините след почивката. Футболистите от Билбао вече нямаха толкова енергия през вторите 45 минути и много рядко задържаха топката. Те се прибраха в своята половина, а "Барселона" обсади вратата на Унай Симон.

Заради липсата на пространства ударите бяха по-малко, но в 70-ата минута резервата Иван Ракитич пропусна най-добрата възможност. Хърватинът стреля над вратата.

Въпреки че бяха изправени в ситуация да се бранят през втората част баските показаха несломимия си дух и се измъкнаха. В герой се превърна ветеранът Адурис, който се появи на терена от пейката. 38-годишният нападател, който е с изтичащ договор се разписа в 89-ата минута със странична ножица.

Дневник