Забравете баровете - интернет е най-често срещаният начин човек да си намери половинка. Това разказва доклад на Станфордския университет, публикуван миналия месец на сайта на учебното заведение.

Изследването, включило 5000 души в периода между 2009 и 2017 г., показва видим скок в дела на хората, които отговарят, че са намерили половинката си онлайн. Този отговор са дали 39% през 2017 г.. "В бар/ресторант" е следващият отговор с едва 27%.

За сравнение през 1995 г. едва 2% от респондентите са дали отговор "онлайн". Най-популярният отговор е бил "Чрез приятели", следван от "В бар/ресторант" или "Чрез колеги". (съответно 33% и 19% за всеки от следващите два отговора).

Данните в приложението на доклада сочат, че с годините ролята на приятелите в запознанството е намалявала за сметка на тази на заведенията. От средата на миналото до началото на това десетилетие делът на двойките, запознали се онлайн, и този на срещналите се в заведение, са били сходни и са се увеличивали с еднакво темпо. Ролята на бара обаче се увеличава по-плавно след 2010 г., по почти същото време той става вторият най-важен фактор (докато тази на приятелите не спира да намалява).

Ако при хетеросексуалните делът на запозналите се в интернет е 4 към 10, то при хомосексуалните той скача до 6 към 10.

Тази тенденция за двойките в САЩ е напълно валидна и за двойките в Испания, обяснява за "Ел паис" социологът Франсеск Нуниес в Отворения университет в Каталуня. "Това е глобален феномен. Може би англосаксонските страни ни водят с няколко години, но не много. Тази форма на запознанство се разпростира все повече," казва той.

Според социолога важен фактор е споменаваната в изследването "асинхронност" - фактът, че хората са свободни от нуждата да се намират в едно и също пространство и да отговарят по едно и също време, а това увеличава възможностите за комуникация. Развитието в алгоритмите, които търсят общото между хората (макар и често те да се отнасят скептично към подобни "високи" технологии), също става все по-успешно.

Наскоро швейцарско издание цитира проучване, според което 23% от хората са отговорили, че са срещнали половинката си "в свободното време", 19% "при излизане навън", 13% - "в интернет", но данните са от 2016 г. Според тогавашната информация една осма от двойките в страната не биха съществували без интернет.

Дневник