Руснакът Даниил Медведев поднесе една от изненадите на турнира от "Мастърс" сериите в Синсинати, елиминирайки шампиона от миналата година Новак Джокович в три сета 3:6, 6:3, 6:3 за един час и 43 минути.

Медведев направи невероятен обрат, след като изоставаше със сет и 2:3 във втория сет, като Джокович имаше точка за пробив в шестия гейм. Въпреки това осмият в световната ранглиста се справи и записа една от най-големите си победи. Това е първи случай от 2013 година насам, в който Джокович губи полуфинал в турнир от АТП, в който е спечелил първия сет. За последно това се случи в Индиън уелс преди шест години.

Успехът е втори за Медведев срещу световния №1 от пет срещи. При това за втори пореден път руснакът надиграва сърбина през 2019 г. В Монте Карло, отново в турнир от "Мастърс" 1000, Медведев надви Джокович с 6:3, 4:6, 6:2.

Медведев ще играе в своя шести финал през годината, в който ще се изправи срещу Давид Гофен. Белгиецът победи Ришар Гаске с 6:4, 6:3.


Руснакът показва страхотна форма в сезона на твърди кортове, като играе в трети пореден финал в подгряващите надпревари преди US Open. Във Вашингтон Медведев беше надигран от Ник Кириос, а преди седмица в Монреал загуби от Рафаел Надал.

През годината Медведев има една титла - от "София оупън" и четири загубени финала.

"Даниил е един от най-добрите млади играчи. Представи се по невероятен начин, така че няма от какво да съм недоволен. Според мен аз играх доста добре, но той беше изключително постоянен и много силен на сервис", каза Джокович след двубоя.

В срещата Медведев записа 16 аса и четири двойни грешки, докато Джокович остана с шест точки директно от сервис. Руснакът спечели 78% от точките разиграни при своя първи сервис и беше пробит само веднъж.

Световният №1 Джокович даде общо три точки за пробив в целия мач, но не защити нито една от тях, което се оказа ключово за крайния изход на срещата.

Дневник