Китай вече няколко пъти намеква, че армията може да се намеси в Хонконг, а предупрежденията стават все по-недвусмислени - от струпвания на паравоенни по границата до открити заплахи за мерки срещу "полутерористични" действия.

Онези, които твърдят, че Пекин ще го направи, припомнят за смазаните протести на площад "Тянанмън" през 1989 г. Критиците подчертават, че имиджът на Китай ще пострада, а страната може дори да попадне под санкции.

В действителност неблагоприятните последици ще са и за Пекин, и за Хонконг, и за останалата част от света.

Китай

Репутация на нарушител. Автономният статут на Хонконг като специален административен регион трябва да се запази поне до 2047 г. съгласно договора, според който властта над острова и териториите около него е предадена на Китай. По принцип властите в града трябва да поискат намеса на армията и тя тогава би била законна. Но всеки погром срещу демонстранти би нарушил демократични права и свободи и това би поставило въпроса дали споразумението се спазва. Освен това репресии във финансовия център Хонконг биха поставили надеждността на Китай като партньор за правене на бизнес.

Проблеми с Тайван. Китай все ще се надява подобри отношенията с Тайван, тъй като смята острова за част от територията си (нещо, с което в Тайпе далеч не са съгласни). Сегашният президент на Китай Цай Инвен иска да няма никакви формални връзки с Китай, а опозицията настоява за сближаване. Погром в Хонконг би отнел от аргументите на опозицията и би затвърдил позициите на президента.

Американски мерки - мита и санкции. След случилото се на "Тянанмън" преди 30 години бяха наложени санкции. Сега проблемът се усложнява както от желанието на американския президент Доналд Тръмп да изпрати на електората послание, че е готов да действа твърдо срещу Китай, така и от разгорялата се търговска война, продължаваща с взаимно облагане на наказателни мита. За Пекин сегашният търговски спор вече създава икономически проблеми, особено в момент, когато страната се опитва да намали зависимостта си от износ и да преструктурира икономиката си с повече фокус върху вътрешното потребление.

Хонконг

Международен финансов център под атака. Икономиката на световния хъб Хонконг - един от най-важните в света заедно с Ню Йорк и Лондон - вече страда от протестите, а военна намеса или продължителни безмирици биха създали още повече икономически проблеми, отлив на международния бизнес и др.

Край със специалните отношения със САЩ. Митата върху китайски стоки в момента не се прилагат за Хонконг, но ако Китай се намеси, това може да даде повод на САЩ да премахнат изключението и дори да въведат санкции за ръководството на Хонконг.

Всички

Удар по вратата на Китай към света и на света - към Китай. При продължителна несигурност или военна операция голяма част от световния бизнес, за който Хонконг е част от трите финансови центъра, може да потърси друго място за дейността си. Китайски компании са листвани на хонконгската борса, свободата в града го прави врата на Пекин към международния бизнес и обратното - Хонконг е важен за вход в китайския пазар.

Дневник