"Борусия" (Дортмунд) не успя да се пребори с "Байерн" (Мюнхен) за титлата в Бундеслигата, но продължава да се радва на отлични финансови резултати. Клубът от Вестфалия оповести годишния си финансов доклад, в който отчита приходи 369.3 милиона евро, в които не са включени средствата, получени от продажби на футболисти.

Жълто-черните отчитат ръст на приходите от миналогодишните 313 милиона евро. Това е скок с 56 млн., или близо 18% за финансовата година, която приключва на 20 юни 2019 г.

Консолидираните приходи са на обща стойност 489.5 милиона евро, като в тях вече се включват продажбите на играчите. При тях обаче се отчита значителен спад спрямо миналогодишните 536 милиона евро.

От "Борусия" добавят в доклада, че през 2018 г. клубът реализира трансфери на Усман Дембеле в "Барселона" за 105 млн. евро, както и на Пиер-Емерик Обамеянг в "Арсенал" за 56 млн. евро.

"Резултатите ни показват, че "Борусия" е много силен бранд и ние ще продължим да работим към разрастването ни не само на германския пазар, но и в международен план. Целта ни е да имаме все по-голямо присъствие в Америка и Азия", каза президентът на клуба Ханс-Йоаким Вацке.

"Борусия" бележи увеличение и на приходите от телевизионни права, които са 167.3 милиона спрямо 122.3 млн. евро през миналата година. Ръст има и в приходите от спонсори, които от 94 милиона вече са 96.8.

Клубът от Вестфалия спечели Суперкупата на Германия преди началото на новия сезон, като победи шампиона "Байерн".

Дневник