Седмици след като украинският президент Володимир Зеленски предложи нова среща на държавите, търсещи изход от конфликта в Донбас, колегите му от Франция и Русия ще обсъдят възможността това да бъде реалност.

По време на еднодневната визита на руския държавен глава Владимир Путин във Франция това ще е една от основните теми. Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, на дневен ред обаче ще са и въпроси като двустранните икономически отношения, ядреното споразумение с Иран и "перспективите за продължаване на работа в нормандския формат".

Става дума за лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия, които на базата на споразумения, подписани в Минск, търсят изход от конфликта. Наскоро Зеленски (чийто предшественик Петро Порошенко бе първият украински участник в Нормандската група) се обърна с призив към Путин да "повлияе на другата страна" за справяне със ситуацията.

Възможност за промяна?

В по-ранно изявление Зеленски допусна, че форматът може и да се разшири, за да включи лидерите на Великобритания и Съединените щати.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков твърди, че на дневен ред ще е и "сътрудничеството между Русия и ЕС". Той споменава и "ролята, която Русия и Франция традиционно играят на европейската политическа арена".

Такава среща е рядкост - обикновено Путин не е канен от западните лидери в момент, когато напрежението с Москва само нараства. Макрон обаче вярва, че по украинския въпрос (който бе сред главните фактори, охладили отношенията) може да има промяна, след като Зеленски дойде на власт в Киев, отбелязва телевизия "Франс 24". Досега резултатът от Минските споразумения е разнопосочен, но и далеч от край на конфликт, отнел живота на най-малко 13 хил. души в Украйна.

Макрон ще посрещне Путин в 18:30 ч. българско време в резиденцията си в Брегансон в Южна Франция. Дни по-късно, на 24 август, започва тридневна среща на върха на страните от Г-7 в Биариц, на която също ще е домакин френският президент. Русия не е част от клуба, преди известен като Г-8, от анексията на Крим през 2014 г.

Дневник