България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата чрез създавани от човека емисии на серен диоксид (SO2). С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в този непрестижен списък. Всичките емисии идват от въглищни електроцентрали.

Това се твърди в публикувания днес световен доклад на Грийнпийс (виж прикачения документ), като заключенията са на базата на данни от 2018 г.

В него за пръв път със спътници на NASA са проследени "най-горещите точки" на планетата, от които се изхвърлят този парников газ. Салетитите следят за качеството на въздуха от 2004 г. насам, а в случая информацията от тях е потвърдена и от измервания на място в САЩ и ЕС. Най-големите естествени източници са вулканите, но при човешката дейност две трети от емсиите от серен диоксид идват от централи, изгарящи въглища и петрол. Останалата част идва основно от петролните рафинерии и металургични центрове.

Глобален доклад на Грийнпийс
За България изрично е записано, че през 2017 г. ЕС е приел по-строги правила за сероводородните емисии от въглищни централи, но България им се противопоставя и продължава да позволява ТЕЦ-ове на нейна територия да работят по старите стандарти.


В никоя друга страна в Европа топлоцентралите на въглища не са посочени като основният замърсител. По този показател на България компания правят Индия, Китай, Индонезия, Тайланд, Мароко, Южна Африка и Австралия.

Списъкът с 423 "горещи точки" по света включва три места в България. Под №33 е комплексът "Марица Изток" с трите едноименни централи и тази на "Брикел". Те заедно са изхвърлили 205 000 тона серен диоксид, твърдят от "Грийнпийс". Това е и дял от близо две трети от българските емисии. ТЕЦ "Бобов дол" е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български район е Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс", изхвърлили 60 000 тона.


Другите три държави от континента, които са сред "топ" замърсителите не са членове на евросъюза - това са Босна и Херцеговина, Сърбия и Украйна. Въпреки задълженията си към Брюксел за спазване на нормите за серен диоксид , обаче, България систематично е критикувана за неизпълнения на задълженията си (виж тук и тук), а през последния месец Европейската комисия заведе и дело срещу държавата именно заради емисиите на серен диоксид (виж тук). Традиционните прегледи, включително наказателните процедури на Европейската комисия, взимат като основа официалните данни на правителствения мониторинг на въздуха. В този смисъл докладът на "Грийнпийс" предлага за пръв път алтернативен източник на информация.

Официалните данни на България например включват периодични данни, подавани от ТЕЦ къв отговорната Изпълнителна агенция по околна среда и води (звено на екоминистерството), както и данни от ограничените на брой измервателни станции на въздуха по градове. Няма мониторинг в реално време на централите на въглища, нито станции, измерващи всички "горещи гнезда", които данните от НСА идентифицират.

С новата си методика огласеният днес доклад на глобалната природозащитна организация "Грийнпийс" предполага по-високо ниво на обективност и достоверност на сравнението между световните замърсители. Данните са онагледени и от онлайн интерактивна карта, показваща на най-лошите източници на замърсяване с SO2 в света, която позволява по-нататъшно проучване на "горещите точки" на емисии в различните региони.

В коментар за използваната методология за "Дневник" от националния офис на организацията, "Грийнпийс-България", разясниха, че изследването показва данните за качество на въздуха в райони със замърсяване, където няма подробен и регулярен мониторинг за емисии в атмосферата. "Такъв е примерът с района на ТЕЦ Бобов дол, близо до който няма постоянна станция за измерване на замърсители във въздуха," посочи Меглена Антонова от "Грийнпийс-България", която е и един от авторите на световния доклад.

Почти целият Балкански полуостров оформя най-замърсеното със серен диоксид място в Европа. "Горещите места" в България според онлайн картата на доклада са Бобов дол, Гълъбово и Девня.

Почти целият Балкански полуостров оформя най-замърсеното със серен диоксид място в Европа. "Горещите места" в България според онлайн картата на доклада са Бобов дол, Гълъбово и Девня.


България като световен замърсител

Преди седмици и Европейската комисия констатира, въз основа на традиционната методика, че България превишава пределните стойности на допустими емисии на серен диоксид и прие решение за завеждане на дело срещу България. Министърът на околната среда Нено Димов отговори на новината за делото срещу държавата от Брюксел, че България влиза в нормите. Къде е истината?

Меглена Антонова разясни за "Дневник", че макар и всеки един от ТЕЦ-овете в България поотделно да докладва емисии в рамките на нормата, то съвкупният ефект е надвишаване на разрешените емисии на серен диоксид на национално ниво. "МОСВ казва, че централите в басейна "Марица Изток" съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни. Това на теория е вярно, но картината е съвсем различна, ако разглеждаме кумулативния ефект на емисиите в атмосферата от всички централи в района заедно, а не всяка една поотделно. От една страна, всички емисии на централите, взети заедно, надвишават допустимите от европейското законодателство норми; от друга трябва да се има предвид, че налаганите от закона норми са базирани на политически договорки, а не на научни доказателства и изследвания. Ако погледнем максимално допустимите норми, основаващи се на здравния ефект, трябва да гледаме препоръчваните от Световната здравна организация, например. А те са значително по-строги."

Според анализа на "Грийнпийс" мястото на България в класацията на "горещите зони" на замърсяване със серен диоксид е резултат от неадекватна държавна политика спрямо Маришкия басейн и други въглищни райони в страната. "За съжаление, този факт продължава да се отбягва от българските политици. Вместо да заложи на насочването на инвестиции в дейности за преход отвъд въглищата и подобряване на качеството на въздуха в района Гълъбово, България продължава да субсидира системни замърсители като тецовете на въглища," допълва Антонова.

Кой замърсява най-много

През последните 5 години, Китай постепенно излиза от ролята си на най-замърсяващата държава на планетата. Към момента той е изпреварен както от излъчващата най-много серен диоксид в света Индия, така и от Русия, която се нарежда на второ място. Норилск в северен Сибир е с голяма преднина най-замърсяващото място в света - 1.898 млн. тона серен диоксид през 2018 г.

Китай и Съединените американски щати, традиционните основни замърсители със SO2, успяват да намалят емисиите си. Те са постигнали това чрез преминаване към чисти енергийни източници. Китай също така драстично е подобрил стандартите си за емисии и прилагането на контрол.

Дневник