Кандидат-президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви, че страната му не би се справила с изплащането на заем, отпуснат от Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 57 млрд. долара.

За в. "Кларин" опозиционерът Фернандес, който триумфира на първичните избори преди президентските в страната, заяви, че ще настоява за предоговаряне и че е готов дори да помогне на сегашния държавен глава, консерватора Маурисио Макри. "Но за мен проблемът е да трябва да обяснявам на фонда провалите на президента. Това е нещо, което президентът трябва да направи," каза той.

Заемът за 57 млрд. долара от миналата година е срещу сериозни фискални реформи. Фернандес, привърженик на интервенционисткия подход в икономиката от времето на Хуан Перон, смята, че сключеното в средата на 2018 г. споразумение е "вредно". Макар кандидатът да признава, че страната е щяла да се окаже неплатежоспособна без споразумението, според него отношенията с МВФ трябва да са базирани на "уважение", а не на "покорство".

"Много повече от киршнеризъм"

След победата му на първичните избори (определящи кандидатите при вота в Аржентина) пазарите в страната се сринаха. Негов кандидат за вицепрезидент е Кристина Фернандес де Киршнер, чиито два мандата между 2007 и 2015 г. бяха белязани от корупционни скандали.

"Много повече от киршнеризъм сме," казва още Фернандес. Той има предвид лявото движение на Кристина Фернандес де Кишнер и съпруга ѝ Нестор Киршнер (също президент, между 2003 и 2007 г.), включващо отхвърляне на неолиберализма, договори за свободна търговия, по-голяма защита на човешките права и повече свободи за ЛГБТ общността.

Десният бразилски президент Жаир Болсонаро вече предупреди, че страната му може да напусне търговския блок МЕРКОСУР, ако се стигне до нестабилност заради евентуалния избор на Фернандес.

Аржентина премина през безредици и улично насилие заради икономическия и финансов колапс през 2001 г., няколко години преди Нестор Киршнер да дойде на власт.

Дневник