Легендарният баскетболист Карим Абдул-Джабар, който е бил близък приятел с Брус Лий, определи изобразяването на актьора от Тарантино в новия му филм "Имало едно време в Холивуд" като "доста расистко", съобщи "Индипендънт".

Бившият спортист написа в статия в "Холивуд рипортър", че сцените, в които е представен Брус Лий, са крайно разочароващи не толкова на база на "фактологични неточности", колкото като това, че те показват липса на "културно съзнание". Според него Брус Лий е изобразен чрез стереотипите, с които се е борил през цялата си кариера.

Критиките към Тарантино бяха повдигнати първо от дъщерята на актьора Шанън Лий, според която баща й е изобразен като "арогантна" звезда. Тя заяви, че се е чувствала "неудобно", докато е гледала филма, защото е трябвало да слуша как хората се смеят на баща й.

"Притеснява ме, че Тарантино е избрал да представи Брус по толкова едноизмерен начин", пише Абдул-Джабар. Баскетболистът застава пред камерата заедно с Брус Лий във филма "Смъртоносна игра" (1973 г.), който не е завършен поради смъртта на актьора. За него въпросната сцена е направена в духа на уестърн филмите на Джон Уейн, които са известни със стереотипизирането на американските индианци.

В лентата Брус Лий на няколко пъти нарича ръцете си "смъртоносни оръжия" и твърди, че може да победи Мохамед Али. На премиерата на филма в Москва Тарантино отговори на обвиненията на Шарън Лий и каза, че актьорът наистина е бил донякъде арогантен. Режисьорът отбеляза, че в биографичната книга за Лий, написана от първата му съпруга Линда, присъства заканата към Мохамед Али.

Дневник