Три месеца след края на "Игра на тронове" сериалът продължава да е актуална тема, а писателят Джордж Р. Р. Мартин не спира да отговаря на въпроси на свои почитатели за последните две книги от поредицата "Песен за огън и лед". В интервю за "Гардиън" писателят заяви, че ще се придържа към първоначалните си планове и финалът на сериала по никакъв начин няма да повлияе на работата му по дългоочакваните заглавия.

Мартин каза, че не се вълнува от негативните реакции, които предизвика последния сезон на "Игра на тронове". Почитатели на сериала дори направиха подписка с искане финалният сезон на шоуто да бъде презаснет. А коментирайки многобройните теории на читателите за това по какъв начин ще продължи историята в книгите, той беше лаконичен: читателите ще трябва да почакат, за да разберат.

Писателят коментира и по какъв начин се е отразил сериалът на личния му живот. Той отбеляза, че му липсват старите времена, когато е можел да се движи по-незабелязано. "Вече не мога да пристъпя в книжарница, а това беше едно от любимите ми неща на света. Сега вляза ли в книжарница, ме разпознават за 10 минути и около мен се струпва тълпа", каза Мартин.

Авторът вече не иска да ходи и на публични събития, защото го очакват опашки от хора, които искат да си направят селфи с него. "Това не е толкова забавно, колкото беше преди", каза той.

За Мартин краят на "Игра на тронове" е бил нещо освобождаващо. "Не мисля, че сериалът ми се отрази много добре", отбеляза той. "Точно това, което трябваше да забърза работата ми, я забави. Всеки ден сядах да пиша и дори когато имах добър ден, се чувствах зле, защото си мислех: "О, Господи, трябва да завърша книгата. Написал съм само 4 страници, а би трябвало да съм написал 40".

За последно книга от поредицата "Песен за огън и лед" излезе през 2011 г. Това беше "Танц с дракони". Все още не е известно кога ще излезе следващият роман "Ветровете на зимата", нито "Мечта за пролет", който трябва да сложи точка на сагата.

Дневник