У умряло диво прасе, намерено в землището на Перущица, е установен вирусът на африканска чума по свинете, съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, Мирослав Димитров, цитиран от БТА.

Според правилата в такива случаи е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона, която обхваща площ от 200 кв. км около огнището.

Това означава, че в землищата на ловно-стопанските райони на Брестовища, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар се забранява ловът и дърводобивът. Сега тече ловният сезон за птиците, така че ловците ще трябва да се изтеглят от тези райони. Вече добитата дървесина пък трябва да бъде транспортирана в седемдневен срок, а ангажираните с това хора трябва да дезинфекират облеклата и обувките си с препарат, който унищожава вируса, превозните средства също трябва да преминат дезинфекция.

Предстои районът да бъде претърсен за други умрели диви прасета.

До момента в Пловдивска област са проверени 51 населени места, от общо 74, попадащи в двадесет километровите зони, обявявани, когато се установи заболяване на домашно животно, съобщи д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел "Контрол на храните" към пловдивската дирекция на БАБХ. Проверени са 1092 обекта, доброволно заклани са 2184 прасета от типа "заден двор", издадени са предписания доброволно да бъдат заклани още 73 животни. До края на седмицата ще бъдат проверени и останалите 23 населени места в областта.

Вижте на интерактивната карта, поддържана от Българската агенция за безопасност на храните, как се разпространява силно заразното заболяване. То не е опасно за хората, но за свинете няма ваксина, нито лечение и затова е застрашен целият отрасъл. 

Първият случай на вируса при дива свиня е установен през тази година през февруари в землището на Девня. От началото на юли внезапно заболяването получи широко разпространение не само сред дивите животни, пострадаха седем свинекомплекса, понесоха загуби и хиляди хора, които отглеждат животни за лични нужди. При случай на заболяло домашно животно се унищожават всички прасета в радиус 3 км.

Последният случай на африканска чума при промишлено производство е от петък в русенското село Караманово. Въведена е 10-километрова наблюдателна зона в общо 12 села в Русенска и Великотърновска област.

Предстои умъртвяване на животните от засегнатата ферма - над 3500 прасета.

Дневник