САЩ са предупредили "по възможно най-категоричен начин" пристанищата в Средиземно море да не приемат и обслужват иранския танкер "Грейс 1" (Grace 1 е бивш Adrian Darya 1), защото ще смятат подобни действия за подпомагане на тероризма.

Танкерът бе освободен от Гибралтар, където за няколко дни бе задържан по подозрение, че нарушава санкциите срещу Сирия. Часове по-късно съд в САЩ нареди арестуването на кораба, но от британската територия на западния вход и изход на Средиземно море отвърнаха, че изпълняват европейските регулации и закони. След това "Грейс 1" се отправи към Гърция и се очаква в неделя да пристигне в Каламата. Това може да се окаже първото голямо външнополитическо изпитание за премиера Кириакос Мицотикс.

Според Вашингтон танкерът принадлежи на иранския Корпус на ислямската Републиканска гвардия, който преди няколко месеца бе обявена в САЩ за терористична организация. Техеран казва, че заради американските санкции не може да разкрие крайната дестинация на кораба.

Държавният секретар Майк Помпео каза пред телевизия "Фокс", че ако Иран успее да продаде петрола на борда, елитната гвардейска част "ще има повече пари, повече възможности и повече ресурси, за да продължава кампанията на терор".

Иранският му колега Мохамед Джавад Шариф коментира във Финландия, че се надява политически мотивираното напрежение около кораба да намалее и предупреди САЩ да не опитват да го блокират в международни води, защото ще застрашат свободното корабоплаване в открито море.

Дневник