Седем компании, между които две изцяло български, една, регистрирана в Германия и една българска с чешко участие са кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, след като вчера изтече 90-дневният срок за подаване на заявления за участие в проекта.

Официално писмено са потвърдили предварително заявения интерес руската "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация.

Сред българските кандидати е консорциум от фирми около бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки и непознато дружество, регистрирано в Козлодуй.

Вчера с писмо Северна Македония е заявила желание да участва с миноритарен дял в проекта и да изкупува част от електроенергията. Френската "Фраматом" и американската "Дженерал електрик" са заявили готовност да доставят оборудване и да помагат при финансовото структуриране на проекта, както се и очакваше.

През следващите 90 дни държавна комисия, включваща енергийни експерти, икономисти и юристи ще проучи кандидатите и ще изготви кратка листа на компаниите, с които България желае да продължи да преговаря. По думите на Петкова заявленията на световни лидери в бранша разсейват скептицизма за бъдещето на проекта.

Дневник