Сър Елтън Джон защити херцога и херцогинята на Съсекс във връзка с това, че са използвали частен самолет, като разкри, че той е платил за полета на двойката и сина им Арчи, за да могат двамата да имат "високо ниво на така необходимата им защита". В официалния си "Фейсбук" профил той заяви, че има нужда да отвърне на "безмилостните и неверни" нападки спрямо двойката.

Принц Хари и Меган бяха обект на множество критики заради факта, че в рамките на 11 дни са използвали 4 полета с частен самолет, вместо да летят с редовни полети, особено след като за застъпници на темите за борба със замърсяването на околната среда. От Бъкингамския дворец са отказали да коментират ситуацията, допълва "Гардиън".

Джон написа, че той лично е имал грижата да се увери, че полетът ще е въглеродно неутрален, като е направил "съответния принос" във фонд за въглеродни отпадъци.

"Дълбоко съм разстроен от днешната изкривена и злонамерена информация в пресата във връзка с частния престой на херцога и херцогинята на Съсекс в дома ми в Ница миналата седмица", казва той.

В изявлението си той пише още, че майката на принц Хари - принцесата на Уелс Даяна, е била една от най-близките му приятелки и че изпитва дълбоко чувство на дълг да защитава Хари и семейството му от "ненужния натиск на пресата, допринесъл за ненавременната смърт на Даяна".

"След натоварена година, в която продължиха работата и отдадеността си за благотворителност, Дейвид и аз искахме младото семейство да има своята частна почивка в безопасността и спокойствието на нашия дом", казва още изпълнителят и допълва, че той е заплатил за частните им полети, и то с цел тяхната защита.

Джон призова пресата да престане с "безмилостните си и неверни убийства по своя характер, които нечестиво извършва всеки ден".


Певецът пя на погребението на Даяна през 1997 г., когато изпълни специално преработена по повода версия на песента Candle In The Wind. Той бе и сред гостите, поканени на сватбата на Хари и Меган в Уиндзор миналата година.

Пътуването на кралската двойка до Ница и съответно дома на Джон се случва, след като преди това двамата са пътували до Ибиса, където да отбележат 38-ия рожден ден на херцогинята.

В понеделник Хари и Меган публикуваха цитат от архиепископа Дезмънд Туту в профила си в Инстаграм, който гласи: "Правете по малко добро, където сте. Именно тези малки частици добрина, събрани заедно, завладяват света."

В отговор те получиха множество позитивни коментари, но немалка част бяха и критични именно във връзка с използването на частни самолети.

Херцогът на Съсекс често говори за вредите, които хората нанасят на околната среда. Миналия месец в Инстаграм профила си той написа: "Едва сега започваме да виждаме и да разбираме вредата, която нанасяме. Със 7,7 млрд души, които населяват тази Земя, всеки избор, всеки отпечатък, всяко действие са от значение."

Дневник