Белият дом обмисля намаления на данъци и мита, за да се избегне изпадането на САЩ в рецесия, съобщават американски медии, цитирани от "Франс прес".

Въпреки твърденията на президента Доналд Тръмп за доброто състояние на американската икономика според в. "Вашингтон пост" служители на Белия дом проучват различни мерки за стимулиране на икономиката, сред които временно понижаване на данък общ доход, за да се подобри покупателната способност на работещите. Според "Ню Йорк таймс" САЩ биха могли също така да се откажат от новите мита, въведени от администрацията на Тръмп за китайския внос в рамките на търговската война с Пекин.

Това са мерки, които се обмислят, а служителите, които разискват тези идеи, още не са поискали мнението на президента. А и за въвеждането им е необходимо одобрението на Конгреса, изтъкват двата всекидневника. "Намаляване на данък общ доход не е сред обсъжданите неща в момента", реагира Белият дом пред "Вашингтон пост".

Данък общ доход беше намален временно през 2011 и 2012 г. по времето на президента Барак Обама в усилията да се извади американската икономика от стагнацията след финансовата криза през 2008 година.

Според проучване на Националната асоциация на бизнес икономистите близо три четвърти от американските икономисти очакват рецесия до 2021 г. Доналд Тръмп не споделя това мнение и не вярва, че ще настъпи рецесия. "Ние сме ужасно добре", заяви той пред журналисти в неделя.

БТА/Дневник