Британското правителство обяви вчера, че правилата за свободно движение на Европейския съюз ще бъдат прекратени веднага, ако няма сделка за Брекзит на 31 октомври, пише Би Би Си. Промяната ще засегне правата на гражданите на ЕС, които пристигат във Великобритания от ноември нататък.

При управлението на бившия премиер Тереза Мей се обмисляха два варианта за удължаване на правилата, които позволяват на граждани на ЕС да живеят и работят свободно в други държави на блока в случай на Брекзит без сделка.

Едната опция бе правилата да се удължат до януари 2021 г., а другата - да се разреши на граждани на ЕС да останат за 90 дни, преди да кандидатстват за разрешение за по-продължително пребиваване. Новият премиер Борис Джонсън се отказва от тези правила в полза на друг подход, който ще бъде разяснен по-късно.

В понеделник той коментира, че Великобритания "няма да бъде враждебна към имиграцията или имигрантите", но че "имиграцията трябва да бъде демократично контролирана" след Брекзит.

Вътрешното министерство съобщи, че граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще трябва до декември 2020 г. да кандидатстват за право да останат по силата на новата схема за статут на уседналост.

"Свободата на движение, както е уредена в момента, ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС", посочи говорител. "След Брекзит правителството ще въведе нова, по-справедлива имиграционна система, която да приоритизира уменията и това, с което хората могат да допринесат за Обединеното кралство, а не от къде идват."

Говорител на "Даунинг стрийт" добави, че ще се въведат "по-строги правила за престъпления" за идващите от чужбина.

По силата на споразумението за оттеглянето, договорено с ЕС от Мей, свободата на движение щеше да остане в сила в продължение на двегодишен преходен период. Депутатите обаче три пъти отхвърлиха сделката на Мей и освен ако не може да се постигне споразумение, Великобритания ще напусне без споразумение на 31 октомври. Джонсън заяви, че иска да постигне нова сделка с ЕС, но ако това не е възможно, е готов на Брекзит без такава.

Кой ще бъде засегнат?

При Брекзит без сделка онези граждани на ЕС с право на постоянно пребиваване във Великобритания, което получават, след като са живели в страната пет години, няма да бъдат засегнати.

Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, могат да кандидатстват за статут на уседналост или за временен статут на уседналост по същия начин, както е сега.

Краят на свободата на движение няма да засегне онези, които идват за почивка или кратки пътувания, но ще има значение за желаещите да работят или да учат в страната.

Промените няма да засегнат директно ирландците. През май британски и ирландски министри подписаха сделка, която да гарантира свободното движение на техни граждани, пресичащи ирландската граница, и трансграничен достъп за обучение и здравни грижи.

Какви бяха реакциите?

Депутатът консерватор Алберто Коста, който води кампания по въпроса, описа решението на правителството като "много обезпокоително" и критикува "тоталната липса на яснота". Той освен това предупреди: "Това, което правим спрямо граждани на ЕС след Брекзит, ще бъде отразен от държавите в ЕС спрямо британските граждани в съюза. Ако британското правителство внезапно сложи край на правни разпоредби спрямо граждани, това ще засегне директно негативно невинни британски граждани, работещи в ЕС."

Говорителят по вътрешните работи на либералдемократите обвини правителството, че е "безотговорно и безразсъдно". По думите му работодателите в страната няма да знаят какъв е законът.

Групата "Трите милиона", която води кампания за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, каза, че прекратяването на свободното движение без правни разпоредби за тези, които не са кандидатствали по схемата за статут на уседналост, "ще значи, че милиони законни граждани изведнъж ще загубят правния си статут".

Джо Оуен, програмен директор на Правителствения институт, подчерта, че планираната промяна е почти невъзможна на практическо ниво, защото ще изисква подготовката на новата система да стане за едва два месеца и освен това ще постави в несигурно положение милиони граждани на евросъюза, предаде "Ройтерс".

"Няма да има начин работодателите да различават граждани на ЕС, които са живели и работили във Великобритания от десетилетия, но им предстои да получат статут на уседналост, и тези, които пристигат в дните след Брекзит без сделка без виза или разрешение за работа", допълни той.

От март 1 милион граждани на ЕС успешно са кандидатствали за статут на уседналост, който им дава право да живеят в Обединеното кралство след Брекзит, посочва "Гардиън". Някои от тези, които предстои да кандидатстват, се тревожат, че правото им на здравни грижи или работа може да бъде поставено под въпрос. Има опасения и заради липсата на ясна информация от какви документи може да се нуждаят хората, ако пътуват в друга държава и се връщат след 31 октомври. 

Дневник